Monday, January 30, 2012

Qudwah Yang Nyata

Bismillah...


Semalam ke program ceramah umum bertajuk Ikhwanul Muslimin di Era Baru yang disampaikan oleh Syeikh Mahmoud Ezzat, Naib Mursyidul 'Am Ikhwanul Muslimin Mesir. Syeikh datang ke Malaysia untuk kerja2 amal islami. So Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) arrange ceramah umum ni supaya Syeikh dapat share tentang Ikhwanul Muslimin pasca kejatuhan rejim mubarak dan kemenangan besar sayap politik mereka (Freedom and Justice Party) dalam pilihanraya Mesir.

Ringkasnya, FJP memenangi hampir 47% kerusi parlimen di Mesir jauh meninggalkan parti berhaluan salafi, Parti An-Nur dengan l/k 23% kerusi dan parti2 lain. Bagi yang belum tahu, Ikhwanul Muslimin atau IM ditubuhkan pada tahun 1928 oleh Asy-Syahid Imam Hasan Al-Banna. Daripada hanya beberapa orang anggota, IM sekarang telah mempunyai cawangan di seluruh dunia. Namun semua kejayaan ini bukan dapat dengan mudah. Setelah berpuluh2 tahun mendapat penentangan, ujian dan tribulasi dalam perjuangan, maka berdirilah sebuah jemaah islam yang kukuh seperti yang kita lihat sekarang. 

Namun apa yang aku nak share kat sini ialah qowiyul jism Syeikh Mahmoud Ezzat ni. Qowiyul jism ialah salah satu muwasofat atau karakteristik individu muslim yang dituntut dalam sistem tarbiyah IM. Kekuatan jasmani Syeikh memang tip top, superb. Umur Syeikh dah mencapai 68 tahun. 2 tahun je muda daripada ayah aku. Tapi semalam Syeikh berucap hampir 2 jam tanpa duduk sekejap pun. Walaupun diletak kerusi kat belakang beliau, mana tahu kalau2 dia letih, so masa terjemah tu dia boleh la duduk sat kan, tapi dia tetap berdiri sampai ke akhir ucapan beliau. MasyaAllah, hebat. Padahal ada anak2 muda yang duduk di kerusi empuk dah tersengguk-sengguk dek tak faham bahasa arab. Mungkin la, atau penat sangat bertahajud semalam kan. Hehe..

Actually aku sendiri pun penat ya amat sebab baru je sampai maghrib tu ke Shah Alam dari Taiping dengan merempit. Tapi alhamdulillah Allah bagi rezeki dapat dengar sampai habis walaupun jenuh menguap. Then ada ikhwah yang jaga kat hotel bagitau yang Syeikh ni setiap pagi buta bangun untuk tahajud kat surau hotel. MasyaAllah, dengan program seharian yang padat beliau tetap jaga hubungan dengan Allah. Mungkin itulah sumber kekuatan beliau.

Sungguh banyak yang kita boleh belajar daripada pak syeikh x2 ni yang dah terbukti al-iman ad-daqiq dan al-amal al-mutawasil mereka dalam perjuangan dakwah. Mereka bukanlah orang2 lama yang dulunya qowiy tapi sekarang lembik. Tapi mereka adalah orang2 lama yang dulunya qowiy tapi sekarang super duper qowiy. Perut mereka rata tak ke depan. Ah, aku malu melihat perut sendiri. Bila mereka berbicara tentang qudwah, mereka tak perlu gunakan contoh orang lain.

Allahuakbar walillahilhamd!


0 shuriken:

Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template