Thursday, December 02, 2010

Sejenak bersama pakcik K

bismillah...

semalam berpeluang ber'ym' dengan seorang pakcik. pakcik K (bukan nama sebenar). dah lama tak sembang-sembang dengan pakcik K. aku belajar banyak benda daripada dia. sangat suka offer diri dia untuk bantu ikhwah-ikhwah dan sangat mudah untuk diajak bersembang dan berbincang. anytime, anywhere. ciri-ciri da'i tergambar pada setiap kata-kata dan perbuatan beliau.

aku malu kat pakcik ni sebab tak sekuat dan seteguh dia. peningkatan usia tak mengurangkan amal dakwahnya. bahkan semakin gencar dan melaju. ahh, aku yang muda ni je terlalu manja. sibuk sikit dengan study mulalah bagi alasan macam-macam taknak pergi program dakwah. teringat kat sebuah makalah pakcik Q. katanya, dakwah bukan untuk orang manja, pilih program mana yang dia suka. yang dia tak suka taknak pergi.

pakcik K tanya macam mana program tarbiyah aku kat sini. berjalankah? aku hanya jawab, alhamdulillah, berjalan tapi biasa-biasa je. tak stabil lagi. --ah! alasan kuno. tak stabil sejak dulu lagi. aku bukan baru ikut halaqah. dah lama sangat. aku teringat tulisan pakcik Q. katanya dakwah bukan untuk orang yang sekejap up sekejap down. kejap-kejap lari. lompat sana-sini.

aku cakap kat pakcik K, susahkan nak bersabar dengan saya? dia hanya jawab, biasala..orang muda, semangat membara. aku malu lagi. takdela semangat membara pun. lebih kepada ketaksabaran. teringat kata-kata pakcik I. katanya, siapa yang tak sabar bersama kami dalam mengikuti jalan yang kami lalui, maka silakan tinggalkan kami dan pergilah bersama group lain.

tapi aku nak pergi mana? aku yakini jalan yang aku tempuhi sekarang tapi kerana sedikit frustation, aku ambil jalan yang salah. pakcik Q kata lagi, dakwah bukan untuk orang yang cepat terasa. sikit-sikit merajuk. sikit-sikit makan hati. ah, teruknya aku.

pakcik K nasihati aku. katanya, perjalanan yang kita tempuhi ni panjang. kena bernafas dengan betul supaya tak penat di tengah jalan. aku suka cara orang lama menasihati orang muda. berkias tapi mendalam. aku sedar selama ni aku bernafas terlalu cepat sehingga aku penat di pertengahan perjalanan. aku hanya jawab, insyaAllah..

dah agak lama tak berjumpa. aku rindu saat-saat kami 'mengeteh' sambil pekena goreng pisang bersama-sama dulu. sampai orang ingat kami ni ayah dan anak. memang pun. peranan murabbi itu ibarat seorang ayah kepada anaknya. daripada pakcik K lah aku belajar bermu'ayasyah dengan mutarabbi2ku. baru tahu bukan senang nak melayan kerenah manusia yang pelbagai. yang lagi payah ialah nak control perjumpaan informal tu supaya tak jadi lagho. kadang-kadang kita yang over-lagho. lebih sudu dari garpu...huhuhu (apakah peribahasa ini??!)

last sekali aku cakap kat pakcik K insyaAllah nak jumpa dia lagi. DSS (duduk sembang-sembang) like we used to do. jazakallah khairan kasira kepada pakcik K. barakallahufik, semoga Allah terus memberi kekuatan kepada pakcik untuk melahirkan lebih ramai pemuda yang teguh yang lebih baik dari saya. :)

p/s bakal jadi pakcik P suatu hari nanti..hehe



Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Tuesday, November 23, 2010

UKD Siri 1: Al-Fahmu



bismillahirrahmaanirrahiim..

.Yang kami maksudkan dengan Al-Fahmu adalah:


Anda yakin bahawa fikrah (pandangan) kami adalah fikrah islamiyah yang solid dan tangguh, serta Anda memahami Islam seperti apa yang kami fahami dalam kerangka dua puluh landasan (al-ushuul al'isyruun)

(Hasan Al-Banna)


Tak ada perintah meminta tambahan seperti perintah meminta tambahan ilmu. Bahkan perintah itu diarahkan kepada Rasul pilihan SAW. Dan katakanlah: Ya Rabbi, tambahkan daku ilmu (QS. 20:114). Bagi Ashabul Kahfi, sesudah iman, tambahan nikmat berupa Huda (petunjuk) itu pada hakikatnya juga ilmu.

Kecuali efek kesombongan yang sebenarnya bukan anak kandung ilmu, seluruh dampak ilmu adalah kebajikan. Bukanpun ketika seseorang terlanjur salah jalan, ilmu mengambil peran pelurus. Ia selalu jujur, asal si empunya mau jujur. "Lewat beberapa masa, aku menuntut ilmu dengan motivasi yang salah, tetapi sang ilmu tak pernah mau dituntut kecuali kerana Allah", kata Al-Ghazali.

Tentu saja seseorang tidak harus mengumpulkan ilmu sebagai kolektor tanpa komitmen amal, kerana hal seperti ini dapat dilakukan oleh hard disk, disket, pita perakam atau mata pensil. Bagaimana ilmu menjadi serangkaian informasi yang mengantar penuntutnya kepada kearifan, itulah soal besar yang menjadi batu ujian para ulama. "Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba-hambaNya ialah ulama." (QS. 35:28)

Dengan melihat hubungan dan kedudukan ilmu, nyatalah yang dimaksud dengan ilmu dan kemuliannya itulah ilmu nafi' (ilmu yang bermanfaat). Kerana itulah, seluruh kata ilmu (dalam Al-Quran dan hadis) maksudnya ilmu nafi', menurut Ibnu 'Athoillah. Selebihnya ia menjadi beban tanggungjawab dan penyesalan, kerana berhenti pada jidal (debat), mubahah (kebanggaan) dan alat menarik keuntungan dunia.

Ilmu selalu membuat si empunya semakin rendah hati, sensitif dan sungguh-sungguh.

Pemeliharaan Tradisi Keilmuan

Betapapun hebat perusakan yang dilakukan pasukan Tartar terhadap kita-kitab para ulama, itu menjadi tak bererti dibanding apa yang berkembang di dunia keilmuan. Darah daging ilmu telah membekas di hati para ulama. Seorang imam pergi musafir berbulan-bulan hanya untuk mencari satu hadis singkat. Seorang ulama produktif menulis di penghujung malam dan esoknya juru salin baru dapat menyelesaikan transkripnya dalam waktu 10 jam.

Tradisi keilmuan juga menyangkut etika pergaulan. Hampir tak ditemukan ulama yang datang ke pintu sultan kecuali ia penjilat atau seorang yang sudah sampai ke tingkat makrifat yang tinggi. Seorang alim yang zuhud menghindari sultan dan orang-orang kaya kerana takut fitnah dunia, sementara ulama yang arif billah (mengenal Allah) datang kepada raja, untuk menasihati dan mengingatkan mereka.

Harun Al-Rasyid meminta Imam Malik untuk menziarahinya, "agar anak-anak kami dapat ikut mendengarkan kitab Al-Muwattha," jelasnya. Dengan pasti ia menjawab, "Semoga Allah menjayakan Amirul Mukminin. Ilmu ini datang dari lingkungan kalian (Baitun Nubuwah). Jika kalian memuliakannya, ia jadi mulia dan jika kalian merendahkannya, ia jadi hina. Ilmu harus didatangi bukan mendatangi."

Ketika sultan menyuruh kedua puteranya datang ke masjid untuk mengaji bersama rakyat, Imam Malik mengatakan, "Dengan syarat mereka tak boleh melangkahi bahu jamaah dan duduk di posisi mana saja yang terbuka untuk mereka."

Sebagai Imam pembela sunnah yang sangat konsisten melaksanakannya, Imam Syafi'e sangat kukuh dalam argumentasi. Kepiawaiannya berdiskusi dilandasi keikhlasannya yang luar biasa. "Setiap kali aku berdebat dengan seseorang, selalu ku berharap Allah mengalirkan kebenaran dari mulutnya," begitu ujar Imam Syafi'e.

Ilmu antara Tahu dan Mahu

Apa khabar penghafal sekian banyak ayat, pelahap sekian banyak kitab dan pembahas sekian banyak qadhaya yang belum beranjak dari tataran tahu untuk bersiap menuju mahu? Siapakah engkau wahai pengendara yang menerobos larangan masuk kawasan berbahaya? Siapakah engkau yang diminta memilih antara madu dan racun, kurma dan bara, lalu dengan sedar melahap bara mencampak kurma, menenggak racun membuang madu? Alim, jahil atau sakitkah engkau? Siapakah gerangan engkau yang tiba-tiba menemukan diri berada di sebuah tempat yang nyaman dan membuatmu tak pernah berfikir untuk pergi, keran tuan rumah tempat kau tinggal tak pernah menagih rekening listrik, buah dan sayuran, kolam renang dan landasan pesawat, menu dan lahan berburu. Kau menikmatinya berpuluh tahun, namun tak pernah bertanya: Siapa pemilik rumah ini? Apa kewajibanmu di sana? Ke mana lagi engkau sesudah ini?

Engkau yang telah menghabiskan seluruh usia untuk penjelajahan ilmu yang memberitahukan berapa milion tahun umur dunia, bagaimana ketepatan peredaran bumi, matahari dan galaksi, ketepatan ekosistem dan karakter benda, lalu menuduh wahyu itu kuno, kerana telah melewati masa seribu empat ratus tahun? Tak punyakah engkau segenggam rasa malu untuk pergi mencari planet lain yang lebih muda? Seandainya engkau jumpai yang lebih muda, sedarkah engkau bahawa itu bukan ciptaanmu?

Siapakah engkau wahai penjaga kebun anggur yang disuruh menghantarkan untaian anggur, lalu pergi dengan lagak seperti pemilik kebun dan tak mau kembali lagi kerana si pemabuk telah mempesonamu dengan kepandaian mengubah anggur menjadi arak? Engkau tak punya secuil kearifan ahli ilmu.

Ilmu dan Kelapangan Wawasan

Berapa banyak pedang diperlukan untuk mengembalikan kaum Khawarij yang memecah belah jemaah (syaqqal asha)? Kaum ini sesat bukan kerana tidak solat, puasa atau jihad. Keras telapak tangan mereka dan menghitam dahi mereka lantaran sujud yang lama. Kurus badan mereka kerana puasa yang intensif. Saat pedang merobek perut dan memburai usus mereka, melompat kalimat yang menakjubkan, "ku bersegera kepadaMu ya Rabbi agar Engkau redha" (QS. 20:84). Bahkan ketika Rasulullah SAW ditanya tentang sifat mereka, beliau menjawab, "Kalian akan remehkan solat kalian dibandingkan dengan solat mereka dan puasa kalian dibanding dengan puasa mereka." Fiqh (kedalaman ilmu dan keluasan wawasan) tak menggenapi kehidupan intelektualitas mereka. Tapi Ibnu Abbas r.a cukup menggunakan ketajaman argumentasinya untuk mengembalikan satu pertiga dari sekian puluh ribu kaum pemberontak Khawarij. Oleh kerana itulah kaum Khawarij--dan aliran nyeleneh lainnya sepanjang zaman--selalu menghindari fuqaha yang mereka anggap selalu mematikan aspirasi dan membenturkan mereka dengan tanda tanya yang musykil. Belum terjadi apa-apa ketika sesepuh kaum Nabi Nuh a.s mengusulkan agar dibangun tugu-tugu peringatan di tempat biasanya duduk tokoh terhormat mereka; Wadda, Suwa, Yauq, Yaghuts dan Nasr. Barulah setelah generasi ini wafat dan ilmu telah dilupakan orang, maka tugu-tugu itupun mulai disembah.

Suatu hari Abu Hassan Asy Syadzili kedatangan rombongan tamu, para ulama dan fuqaha. Mereka sangat tersinggung ketika ia bertanya, "Apakah kalian orang-orang yang mendirikan solat?" Mereka menjawab, "Mungkinkah fuqaha seperti kami tidak solat?!" Dengan tenang dilayangkannya pertanyaan yang membuat mereka tersipu-sipu, "Apakah kalian orang yang bebas gelisah, bila ditimpa musibah, tidak putus asa, dan bila mendapat nikmat, tidak jadi bakhil?" (QS. 70:19-23)

Mengapa ulama akhirat tak pernah berkelahi dan ulama dunia tak putus-putus bertengkar? Kerana akhirat itu luas tak bertepi sedangkan dunia sangat sempit. Wajar bila ulama dunia saling bertabrakan.

Di antara kurnia besar datangnya Rasul penutup, mata dunia dibuka dan era akal sihat dimulai, bebas dari mitos-mitos dan manipulasi orang-orang pintar (baca: licik) ke atas rakyat yang lugu dan setia. Inilah tonggak peralihan daripada pengabdian manusia kepada sesama manusia, menuju pengabdian hanya kepada Allah sahaja.

Mungkin, kerana kekhasan Islam dalam menghargai ilmu dan akal sihat, secara khusus Syaikh Alawi Al Maliki membukan Simthud Durar (Untaian Mutiara), antologi sanjungannya kepada Rasulullah SAW dengan kekhususan ini:

Segala puji bagi Allah
yang telah melebihkan kita
Dengan Mustafa Nabi pilihan
yang mengagungkan pendidikan


Allahua'lam

[24112010 0200]
Ditaip semula daripada buku "Untukmu Kader Dakwah" tulisan Syeikhuna KH Rahmat Abdullah terbitan Pustaka Da'watuna.

Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Blog Ibnu Yazid

bismillah...

Tak sangka! Dah lebih dua tahun umur blog ni dan dah lebih dua puluh empat tahun umur tuan blog ni. Selamat hari lahir kepada mereka walaupun tarikh lahir dah lepas agak lama. Alhamdulillah, Allah bagi peluang hidup sampai sekarang. Dia tak bagi aku hidup saja-saja tapi bagi sekali keperluan hidup. Pakej lengkap sebagai manusia. Tapi bukan bagi saja-saja suruh enjoy huru-hara. Ada assignments nak kena buat. Keperluan hidup yang diberikan adalah sebagai kemudahan dalam membuat assignments yang diberikanNya. Macam nak buat assignment texture analysis tapi buku DIP takdak. Macam mana nak buat kalau camtu...

Tekad mula-mula nak buat blog (selepas ada laptop) adalah untuk misi syahadatulhaq. Semangat betul masa tu. Tapi itulah...selepas lebih dua tahun, lebih goblok dari berblog. Ah...iman lebih mudah berbolak balik daripada telur dalam air yang sedang mendidih. Begitulah aku yang tak konsisten. Mengharapkan hasil maksimal dengan kerja yang minimal. Apakah mungkin begitu? Hard work pays off.

Sebenarnya terlalu banyak perkara yang aku nak luahkan dalam blog ni. Pengalaman aku sebelum dan selepas join tarbiyyah. Tentang orang-orang yang membawa harapan dalam hidup aku. Tentang mereka yang mengubah aku dari zero to one walaupun tak hero. Tentang suka duka, tangis dan tawa kami dalam program-program tarbiyyah yang kami lalui. Tentang orang-orang yang menghargai keupayaan dan kemampuan aku. Tentang manusia yang pernah menjadi murabbi dan mu'allim dalam hidup aku. Tentang manusia yang mengajari aku erti hidup. Tentang semua perkara. Aku ingin luahkan semuanya. Tapi...

Tak sikit orang yang menilai seseorang melalui tulisan. Mungkin ada juga yang menilai aku sebegitu. Bagaimana agaknya penilaian mereka ya? Ah, ibnu yazid bukan seperti yang mereka sangkakan. Aku takut pada expectation. Underestimate atau overestimate - keduanya aku tak suka. Satu je aku mintak: Doakan aku jadi lebih baik dan kekal istiqamah di atas jalan ini. Cukup.

Setelah lebih dua tahun, dengan update yang kurang informatif mahupun aplikatif, aku ingin mengucapkan JAZAKUMULLAH KHAIRAN KASIRA. BARAKALLAHULAKUM kepada para pembaca, pengkomen, pengikut mahupun pengklik blog ni. Walaupun aku mungkin tak kenal kome dan kome pun mungkin tak kenal aku, semoga ikatan persaudaraan atas dasar aqidah ini akan terus membumi dan menyuburkan pokok islam, insyaAllah.

Akhir sekali, aku suka gambar ni walaupun takdak kaitan. Kenangan jaulah Cameron Highlands 2008. :)

Lompat!

Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Wednesday, October 27, 2010

Halaqah Milo


bismillahirrahmaanirrahiim..

Minum milo anda jadi sihat dan kuat!

Iklan milo. Selepas penat berlari dapat minum milo ais. Perghhh... terasa kandungan vitamin dan zat mineral yang terkandung dalam milo menyegarkan badan dan menguatkan sendi tulang. (Cuba bayangkan...)

Halaqah atau usrah ibarat minum milo tetapi dengan sedikit modification pada iklan.

Pergi halaqah iman anda jadi sihat dan kuat!

Halaqah yang "sedap" seperti milo dapat rehydrate kembali bendalir iman yang keluar daripada ruh kesan daripada proses imanic's dehydration. Proses semulajadi ini berpunca daripada banyak faktor. Antaranya terdedah (exposure) kepada "lagha" materials, contamination (pencemaran) maksiat hati, kekurangan mineral "ukhuwwah" dan sebagainya.

Halaqah yang "dry" ibarat milo yang dibancuh tanpa sweatened creamer. Masih terasa milonya tapi "ceroi" bak kata orang kedah. Halaqah yang basah seperti campuran milo, susu dan air yang "well-balanced" komposisinya. Campur sedikit ais, terasa nikmatnya.

Bukan mudah nak bancuh milo yang sedap sempurna. Mungkin tiada istilah "Perfect's milo" tapi masih boleh hasilkan "just nice milo" sebab citarasa dan tahap penerimaan homo sapiens yang berbeza. Murabbi ibarat pembancuh milo yang berupaya mengadun elemen ruhi dan fikri dalam halaqah agar halaqah tak menjadi ceroi disebabkan tidak diadun dengan komposisi yang sesuai.

Iklan: Milo adalah produk NESTLE yang menaja negara haram ZIONIS ISRAEL!

Bahan-bahan dalam halaqah ibarat vitamin dan mineral yang terdapat dalam milo. Sepertimana vitamin dan mineral yang bertindak mengikut fungsi masing-masing, bahan-bahan dalam halaqah juga bertindak dengan cara yang sama. Masing-masing mempunyai objektifnya. Tafsir, sirah, hadis etc bukan sekadar tsaqafah yang perlu diisi di dalam kepala (otak) tetapi sebagai uslub (kaedah) dalam perlaksanaan manhaj dan juga sebagai heat yang meningkatkan kinetic's energy dalam iman's atomic molecules. Tenaga kinetik ini tidak boleh dihapuskan mengikut law of conservation of energy tetapi boleh terbebas dan diserap oleh objek-objek di sekelilingnya. Perkara-perkara lagha dan maksiat menjadi absorbing materials yang menyerap tenaga kinetik daripada molekul iman yang berlanggar dengannya.

Halaqah yang tidak berzat atau kurang zat menyebabkannya lesu dan sia-sia. Kadang-kadang si pembancuh milo merasakan milo yang dibancuhnya sedap sedangkan orang yang minum milo merasakan sebaliknya. Lalu, si peminum milo tetap juga meminum milo tersebut dengan rasa terkilan tanpa menyuarakan ketidakpuasan hati mereka kepada si pembancuh milo. Bukankah mereka mempunyai hak sebagai pengguna? Apakah wajar si pembancuh milo memarahi pelanggannya yang menuduh milo bancuhannya tidak sedap? Pelanggan pasif, tokei kedai autokratik!

Halaqah juga sama. Mutarabbi bukan sekadar pendengar. Usrah "one-way" ibarat ineffective lecture yang tak membina dan membantu apa-apa. Kritikan yang membina kepada murabbi bukanlah dosa. Ingat! Murabbi bukan maksum! Dan menerima cadangan dan pendapat daripada mutarabbi tak menjatuhkan level sang murabbi pun! Company yang buat milo pun sentiasa mengalu-alukan cadangan daripada consumers untuk penambahbaikan produk mereka. So, why bother?

Milo Oh Milo~

paley: bekas budak milo (kutip bola belakang gol)

Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Sunday, October 10, 2010

Kenapa takut untuk menikah?

Bismillah...


"Ana tak ready lagi la akhi. Tak kerja tetap lagi, pendapatan pun cukup-cukup makan je, macam mana nak menikah? Nak tanggung zaujah macam mana? Semua benda laki jugak yang kena tanggung."

Selalunya beginilah jawapan tipikal kebanyakan ikhwah apabila ditanya tentang nikah atau disuruh menikah oleh si murobbi. Faktor kewangan menjadi penghalang terbesar sebelum melangkah menapaki anak tangga kedua - Baitul Muslim. Malangnya ada sesetengah ikhwah yang (pada zahirnya) sudah mampu dari segi material dan batin tetapi masih tidak menyambut seruan untuk melaksanakan pernikahan. Pada pendapat aku, ini merupakan kezaliman terhadapa pihak akhwat yang mengharapkan seorang lelaki soleh -ikhwah- untuk membina sebuah keluarga du'at dalam meneruskan legasi dakwah.

Aku mungkin termasuk salah seorang daripada ramai ikhwah yang selalu memberi alasan yang sama apabila ditanya tentang pernikahan. Aku sendiri tak pasti apakah aku benar-benar tak mampu atau aku sendiri yang tak mahu. Apakah aku belum yakin padahal Allah SWT telah menjamin di dalam kitabNya yang mulia bahawa Dia akan mengurniakan rezeki kepada orang yang bernikah jika orang itu miskin.

"Dan nikahkanlah orang-orang yang masih membujang di antara kamu dan juga orang-orang yang layak (menikah) dari hamba-hamba sahayamu yang laki-laki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberi kemampuan kepada mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (pemberianNya) Maha Mengetahui." (An-Nuur : 32)

Akh: Jaafar, Shuhaimi, Zikri, Rafizal, Suhaimi, Syed, Azrin, Khubaib, Soleh, Hafidz, Aizam dan ramai lagi telah menjadi bukti kepada janji Allah dalam ayat ini. Betapa cepat Allah memberi kurniaNya kepada mereka semua seusai pernikahan. Aku rasa tak perlu menunggu lebih banyak contoh untuk menambah keyakinan terhadap janji Allah SWT. Apakah aku masih ragu? Ah, keraguan bersumber daripada syaitan...



Kepada ikhwah-ikhwah yang akan menikah (ramai juga ye), aku titipkan sebuah doa untuk kalian. Semoga memberi kekuatan kepada diri sendiri insyaAllah.

"Barakallahulaka wa baraka 'alaika wa jama'a bainakuma fi khoir. Amin."

p/s penulis masih belum berkahwin dan menulis dari perspektif seorang yang belum berkahwin

Allahua'lam


Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Tuesday, September 21, 2010

Perang II

Bismillah...


Azan maghrib 1 Syawal dan laungan takbir raya menandakan bermulanya sebuah perang. Peperangan bani adam terhadap hawa nafsu, syaitan dan bala tenteranya. Gencatan senjata selama sebulan memberi ruang dan peluang kepada umat Islam mempersiapkan diri untuk menghadapi perang yang panjang; selama 11 bulan seterusnya. Juga memberi kesempatan kepada syaitan dan konco-konconya merangka strategi yang lebih efektif.


Perang kali ini tentu tak semudah melawan hawa nafsu yang sendirian ketika Ramadhan. Syaitan tentu telah menyediakan perancangan dan strategi yang rapi. Tempoh sebulan dirantai tentu saja membuatnya lebih bertenaga untuk menyesatkan anak Adam.

(Iblis) menjawab, "Kerana Engkau telah menyesatkan aku, pasti aku akan selalu menghalangi mereka dari jalanMu yang lurus. Kemudian pasti aku akan mendatangi mereka dari depan, dari belakang, dari kanan dan dari kiri mereka. Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan mereka bersyukur." (7:16-17)

Apa yang lebih menakutkan ialah syaitan dan bala tenteranya "very well-equipped"- lengkap!

Sesungguhnya dia (syaitan) dan tenteranya dapat melihat kamu dari suatu tempat yang kamu tidak bisa melihat mereka. Sesungguhnya Kami telah menjadikan syaitan-syaitan itu pemimpin bagi orang-orang yang tidak beriman. (7:27)

Ia (iblis) berkata, "Tuhanku, oleh kerana Engkau telah memutuskan bahawa aku sesat, aku pasti akan jadikan (kejahatan) terasa indah bagi mereka di bumi dan aku akan menyesatkan mereka semuanya. (15:39)

Apakah persiapan kita telah benar-benar ampuh untuk menghadapi peperangan panjang melawan musuh yang licik ini?

...aku (iblis) akan menyesatkan mereka semuanya, kecuali hamba-hambaMu yang terpilih (mukhlasin) di antara mereka." (15:39-40)

(Iblis) menjawab, "Demi kemuliaanMu, pasti aku akan menyesatkan mereka semuanya, kecuali hamba-hambaMu yang terpilih (mukhlasin) di antara mereka." (38:82-83)

Allahua'lam

TAMAT


Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Sunday, September 19, 2010

Perang (Part I)

Bismillah...

Dalam peperangan, persediaan sangat penting. Tempoh peperangan sangat relatif, boleh jadi sangat singkat dan boleh jadi sangat panjang. Apabila peperangan dah bermula, tiada lagi masa untuk membuat persediaan. Musuh telah berada di hadapan, maka terpaksa maju merempuh takdir: mati atau menang.

Dan persiapkanlah dengan segala kemampuan untuk menghadapi mereka dengan kekuatan yang kamu miliki dan dari pasukan berkuda yang dapat menggentarkan musuh Allah, musuhmu dan orang-orang selain mereka yang kamu tidak mengetahuinya, tetapi Allah mengetahuinya. (8:60)

Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap-siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu beruntung. (3:200)


Dalam sejarah peperangan Islam, musuh-musuh Islam selalu mendahului umat Islam dari segi jumlah tentera, kelengkapan perang dan kelebihan fizikal yang lain. Ini seringkali menggentarkan hati para pejuang Islam. Namun, keimanan dan tawakkal kepada Allah menenangkan kembali hati para mujahidin.

(Ingatlah), ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhanmu, lalu diperkenankanNya bagimu, "Sungguh, Aku akan mendatangkan bala bantuan kepadamu dengan seribu malaikat yang datang berturut-turut. (8:9)

Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu bertemu pasukan (musuh), maka berteguh hatilah dan sebutlah (nama) Allah banyak-banyak (berzikir dan berdoa) agar kamu beruntung. Dan taatilah Allah dan RasulNya dan janganlah kamu berselisih yang menyebabkan kamu menjadi gentar dan kekuatanmu hilang dan bersabarlah. Sungguh, Allah beserta orang-orang sabar. (8:45-46)

Maka, jika di antara kamu ada seratus orang yang sabar, nescaya mereka dapat mengalahkan dua ratus orang (musuh); dan jika di antara kamu ada seribu orang (yang sabar), nescaya mereka dapat mengalahkan dua ribu orang dengan seizin Allah. Allah beserta orang-orang yang sabar. (8:66)

Medan Badar, Bukit Uhud, Parit Ahzab, Benteng Khaibar, Medan Yarmouk, Mu'tah, Ain Jalut dan Hittin menjadi saksi bahawa persediaan iman diirinigi dengan persediaan fizikal merupakan kunci kejayaan umat Islam. Hanya ketika keimanan dan pengharapan tulus murni kepada Allah, maka turunlah nusrah - pertolongan - daripadaNya.

Sungguh, Allah telah menolong kamu (mukminin) di banyak medan perang dan (ingatlah) Perang Hunain ketika jumlahmu yang besar itu membanggakan kamu, tetapi (jumlah yang banyak itu) sama sekali tidak berguna bagimu dan bumi yang luas terasa sempit bagimu, kemudian kamu berbalik ke belakang dan lari tunggang-langgang. Kemudian Allah menurunkan ketenangan kepada RasulNya dan kepada orang-orang yang beriman dan Dia menurunkan bala tentera (para malaikat) yang tidak terlihat olehmu dan Dia menimpakan azab kepada orang-orang kafir. Itulah balasan bagi orang-orang kafir. (9:25-26)

Allahua'lam

Bersambung Part II...

Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Saturday, September 18, 2010

Kek Coklat

Bismillah...


p/s HD - sila open kat youtube. Klik sini


"benda takkan jadi kalau kau tak MULA buat"

Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Friday, September 17, 2010

Supersynergy

bismillah...


Btw, tak salah kot untuk aku cakap, aku rasa 29 Ramadhan hari tu lailatul qadar kot. Sebab mengikut hadis-hadis yang menceritakan pasal tanda-tanda lailatul qadar, suasana hari tu memang bertepatan dengan maksud hadis. Sepanjang perjalanan balik dari Arau sampaila ke Taiping aku nampak tanda-tanda tu. Subhanallah, happy giler time tu...

Ok, bulan Ramadhan 1431H dah lepas. Tak guna nak regret apa-apa dah. Target tercapai atau tak, benda dah lepas tak boleh nak reverse dah. Allah dah tetapkan itu je untuk kita. Alhamdulillah, syukurlah, at least dapat kita sempurnakan Ramadhan kali ni untuk merebut peluang dan ganjaran hebat yang ditawarkan. Itupun kalau rebutlah kan, kalau tak...lu pikirla sendiri!

Perasan tak? Bulan Ramadhan senang giler nak focus untuk ibadah kan? Orang yang addicted kepada internet i.e. facebook, ym, blog etc pun boleh berhenti jap untuk fokus kepada memperbanyak tilawah al-Quran, tadabbur, iktikaf, berdoa etc. Masa bulan Ramadhan terasa diri sangat 'terjaga' sampai ter'usha' akhawat pun boleh terus istighfar. Apatah lagi kalau tengok awek free-hair, terus istighfar, tasbih, tahmid, tahlil, takbir segala bagai. Jaga betul hati supaya tak buat maksiat. Al-maklumla bulan puasa, takut kurang pula pahala puasa. Ustaz kata, ada orang puasa tapi hanya dapat lapar dan dahaga. Sebab apa? Mata tak jaga, lidah tak jaga, hati tak jaga etc. Sebab tu la pahala puasa berkurang.

Tapi masa bulan Ramadhan semuanya jadi mudah. Haaa, mungkin sebab syaitan kena rantai kot. So, hawa nafsu tak cukup kuat untuk melawan. Partner dia mc. Ikutkan, syaitan ni just jadi pendorong je supaya manusia buat jahat, the rest hawa nafsu yang buat. Kalahlah hawa nafsu di bulan yang mulia dek kerana manusia begitu bermujahadah melawannya Tapi ada jugak yang kalah...

Akhirnya, selepas sebulan masa yang ditunggu-tunggu pun tiba. Pengumuman hari raya oleh penyimpan mohor besar raja-raja (errr...tak ingat nama). Tercongohla depan tv nak tau bila boleh raya. Syaitan pun tak sabar untuk merdeka. Alih-alih esok kena puasa lagi. Raya hari jumaat la. Owh, sempat buat lemang. Then, raya pun disambut dengan riang gembira. Minta ampun mintak maaf semua, pergi beraya sini sana, makan tak ingat dunia, semua dibantainya. Hawa nafsu win!

You see...how drastic it could be. I don't make any generalization but it occurs to most of us. Itu just satu contoh: makan. Ada banyak lagi, fikirla sendiri.

Ada satu persamaan matematik yang membuat pening semua mathematicians. Kenapa 30+6=365? It's not a super-synergy but it's a reward. Everyone can have it. Tapi berada di negara 'food-heaven' macam Malaysia ni memang payah la. Almost everyday ada open house. Tak pergi, tak boleh. Dah pergi, tak boleh jugak. Tak boleh tak makan.

Ada benda yang lebih merisaukan...

Kerja keras selama 30 hari boleh musnah dalam masa beberapa hari jer... (more or less than days)

Wallahu a'lam


Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Wednesday, September 15, 2010

Perutusan Syawal (Edisi lambat sket)

bismillah...


Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat hari raya 'aidil fitri kepada para pembaca blog ibnuyazid. Minal 'Aidin wal Faiziin. Taqaballahu minna wa minkum, insyaAllah.

Saya juga ingin memohon maaf zahir dan batin jika ada tulisan-tulisan saya yang mengguris hati dan perasaan para pembaca sekalian.

Akhir kalam,

Daun selasih, daun keladi
Terima kasih, datanglah lagi (datang ziarah blog la ye, dah takde kat rumah)

Wassalamu'alaikum warahmatullah wa barokatuh


Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Wednesday, September 01, 2010

Jose Mourinho

Bismillah...


Hari tu masa nak punch out, terbaca sesuatu kat papan kenyataan berdekatan ofis pegawai sains. Bagi peminat bolasepak macam aku ni (tak la minat sangat pun), tengok pic Mourinho pun boleh jadi 'tersangkut' untuk baca cerita dia. Dan siapa je yang minat bolasepak terutama EPL dan Champions League mesti kenal bekas coach/pengurus pasukan Porto, Chelsea, Inter dan sekarang ni Real Madrid. Sangat menarik untuk aku kongsikan kat blog ni terutama apabila ianya sangat berguna untuk diaplikasikan dalam kerja dakwah yang sedang kita lakukan sekarang. Nah, aku copy and paste jela.

“Ferguson is right. Money does not guarantee success. I showed that last season when my Porto team beat Manchester United. It’s all about leadership.” – Jose Mourinho

DURING the recent World Cup, I studied the work of leadership guru cum hostage negotiator George Kohlrieser on high performance teams.

As the new football season kicked off, I started to think about high performance sports teams. And immediately, one name comes to mind – José Mário dos Santos Félix Mourinho.

Jose Mourinho has built three high performance teams in the past few years. The moment he takes over the team, they quickly gel, start to perform and win trophies. How does Mourinho do it?

When Mourinho was asked what the secret to his success was, he humbly responded: “I pray a lot. I believe in God. I try to be a good man so He can have a bit of time to give me a hand when I need it.”

Mourinho may pray a lot but so do other coaches. Mourinho is probably the only coach who has a PhD, earning it from Lisbon’s Technical University.

But praying or having a PhD does not explain how he seamlessly builds high performance teams?

Let’s explore this paradoxical man. Mourinho, with his trademark Armani suit, is called crazy by some and genius by others. Despot and kind. Godly and arrogant. Loved and hated.

Yet, regardless of which team one supports, everyone, including women, has high respect for “The Special One”.

In fact, when Mourinho left his old club Chelsea, his archrivals Sir Alex Ferguson and Arsene Wenger moaned his departure.

Even British Prime Minister Gordon Brown was sad.

In a recent AOS survey, Mourinho topped a poll of celebrities that most office workers would want as their boss.

He won the poll convincingly beating Richard Branson, Barack Obama, Oprah Winfrey, Jamie Oliver and others.

For corporate employees, Mourinho is the “Chosen One”, someone they secretly wish would transform their workplace.

So how does Mourinho keep creating these high performance teams?

According to Kohlrieser in his book Hostage at the Table, there are eight key pillars to high performance leadership:

1) Leading from the mind’s eye – the power of focus;

2) Cycle of bonding – motivation, inspiration, resilience;

3) Leader as secure base – creating trust to drive change;

4) Conflict resolution – resolving differences;

5) Power of dialogue – building bridges with common understandings;

6) High impact negotiation – influencing and persuading;

7) Leveraging strengths – team self-awareness; and

8) Managing emotions – creating high energy.

Leading from the mind’s eye

Mourinho wanted to be a professional football player like his father Felix. But he was so untalented that it ended in embarrassing failure when he was not even allowed on the field.

Mourinho quit football and went to business school. But after just a day, he quit and enrolled in a sports science course, deciding to become the world’s greatest coach instead. And since that day he has kept his mind’s eye focused on being the best coach in the world.

At Porto, Chelsea, Inter Milan and now Real Madrid, Mourinho’s mind’s eye keeps him focused on winning. Even in defeat, he refuses to take the role of loser.

Every team he has managed quickly bounces back from losses because their leader has his mind’s eye fixated on nothing but success.

“It’s no fluke that after a defeat, Inter gets straight back on its feet. That’s all thanks to Mourinho,” claims Diego Milito, an Inter Milan star. In fact, winning is so engraved as Mourinho expresses: “I love players who love to win. They not only win in 90 minutes, but every day, every training session, in every moment of their lives”.

The entire team’s mind’s eye is focused on winning.

Cycle of bonding

Mourinho creates bonds with every single player in his team and personally knows each of them. Mourinho is known for his great “rapport” with his players.

He knows each player intimately and knows which button to press for each player. Some say Mourinho is avuncular and caring, while others say he is an intimidating tyrant.

Neither is true. He simply worked out how to use differing training methods for each player. “His training sessions are spectacular,” says Ronaldo. “They have great intensity but we don’t feel tired because we are extremely motivated.”

Every team Mourinho coaches, bonds like a family. Mourinho adds: “You must create a positive atmosphere and make everyone feel part of the group. In this club, if you go to the barrier, the man at the door feels part of the group and success. The people who work in the kitchen feel part of this family. And I’m one of them.”

Leaders as secure base

Research shows that teams perform best when their leader is a secure base. Mourinho was a coach, friend and secure base to all his players wherever he went. Even with personal issues, he was highly visible and accessible to all players.

The day Mourinho bid farewell to his Chelsea players, there was tears everywhere. He knew them all including their wives and kids and mentioned each one during his three hour farewell.

Inter’s Milito says: “There is no coach like him when it comes to sticking his neck out and defending everyone, that way reducing the tension within the team when things aren’t going well.”

Mourinho is the players’ secure base. Frank Lampard attests of Mourinho: “I love him as a man and as a manager.”

Conflict resolution

All high performance teams are faced with conflict. According to Kohlrieser, high performance teams “put the fish on the table”. By putting the “smelly fish”, or conflict on the table, there is opportunity for everyone to see these issues and work to its resolution.

Mourinho does similarly by constantly delivering feedback and performance assessments to each player. Some players may not like having the “fish on the table”. Joe Cole once received some stinging feedback but took it under his chin and started performing.

Power of dialogue and language

When Mourinho went to Italy, he said: “I studied Italian five hours a day for many months to ensure I could communicate with the players, media and fans.”

It is said that Mourinho speaks 17 languages. He uses the power of dialogue and language to build common understanding of the clear goals he has set for his team.

A self-confessed fan of Ferguson, Mourinho not only became Ferguson’s close friend but great rival. Their bond and dialogue enabled two strong-willed men to build a friendship in spite of their rivalry. Mourinho uses dialogue and language to ensure every single player on his team has similar friendships with him and clear understanding of the end goal.

High impact negotiation

In March 2007, Chelsea was being outclassed in the first half of a Champion League game losing 1-0. A few minutes before half-time, Mourinho angrily storms out.

Chelsea came out of the dressing room a completely new team, winning the game. This happened numerous times throughout Mourinho’s career. Why does his half-time talk always work? He does not yell, he does not scream but he negotiates and influences his players to change.

“I asked the players to enjoy the situation,” Mourinho said of one of his half-time talks. “We had 45 minutes to change things, and I asked them ‘are you scared of it or are you going to enjoy it?’ Psychologically, I just made the players think a little bit.”

According to sports psychologist Andy Barton: “Mourinho will always look to turn a negative into a positive. If a team is 3-0 down at half time and the manager starts screaming about all the mistakes made, it doesn’t help. Instead he’ll focus on things they are doing right, and then tell them how they can turn the game around.”

Mourinho is very specific about what is required to win and influences his players to build a mental image of what is needed.

He spends significant amount of time preparing each player differently for games. He influences and persuades big stars to train and conform to his team patterns.

He treats them all as equals.

Leveraging strengths

Mourinho is a man who knows his strengths and limitations. He once said: “If Roman Abramovich helped me out in training we would be bottom of the league and if I had to work in his world of big business, we would be bankrupt!”

Mourinho understood what he was good at and what each member of his team was capable off. He worked within the strengths of his team and gets the best of each individual. Jim Collins, in his book Good to Great,talks about how great leaders build great teams by “getting the right people on the bus.”

Mourinho has trusted lieutenants that he brings into every team he manages. One of them is fitness coach Rui Faria, who has been with him at every club.

When Faria was asked what Mourinho’s secret was, he responded: “Every other top coach says they work hard and they prepare better than anyone else, but they can’t make what Mourinho does. Everything he does is better. He works harder than anyone else. He knows everything about every player and every game.”

Mourinho knows every single player’s strengths and weaknesses. He knows how to leverage their strengths fully as a team and minimise their weaknesses. And every single player knows each other’s strengths and this team self-awareness is the difference between Mourinho and other top coaches.

Mourinho himself displays great personal self-awareness when he quit football to focus on coaching. This “quitting” is termed the hedgehog principle by Collins.

It is simply to be very clear about what drives you and what you can be genuinely great at, and then relentlessly focus on that.

How many of us persist with things we know deep down, are not going to lead us to success? How many organisations persist on doing things the same way?

Insanity is doing the same thing but expecting different results. Once, Mourinho was termed insane for making three substitutions in the first half of a game he was losing. Mourinho was just addressing the brutal reality of a situation.

Mourinho learnt quickly that there is no relationship whatsoever between functional expertise and managerial ability.

Managing emotions

“Players don’t win you trophies, teams win trophies, squads win trophies,” rants Mourinho daily. But Mourinho does much more than build teams. He builds leaders in each team he manages. At Chelsea, more than half his first team became captains of their national team.

To ensure you build high performance teams, you need to grow leaders. Leadership is needed in every part of your team. You cannot be a giant surrounded by midgets.

When Mourinho arrived at Chelsea there were no stars – he fashioned them. John Terry and Frank Lampard were good players he turned into world class.

He says: “You must work hard and work well. Many people work hard, but not well. You must create good leadership with the players, which is an accepted leadership, not leadership by power or status.”

If we look at back at our careers, most will admit that the period we developed the most was when a manager pushed us to our limit.

Mourinho, more than anyone else, believes in pushing a person to their limits, enabling his team to constantly move out of their comfort zone and into a courage zone.

Final thoughts

That is the lesson of Mourinho. We need special ones. We need leaders like Mourinho who have their mind’s eye focused. “The thing about Mourinho is that you don’t know what he’s going to do next but whatever it is, it will be because he thinks it is beneficial to the team,” says Barton.

Mourinho built numerous high performance teams being an authentic leader through the power of bonding. He worked hard and had thorough forensic preparation for each match but his unique relationship with his players, and his relentless focus made the difference. What are you doing to build high performance teams?


Semoga bermanfaat! (^_^)v


Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Saturday, August 07, 2010

Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna

Bismillah...


Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna
Agar dapat ku lalui dengan sempurna
(Raihan ft Man Bai: Harapan Ramadhan)

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan

Tinggal beberapa hari je lagi kita akan didatangi tetamu agung. Yang membawa segudang rahmat. Yang bersedia memberikannya kepada sesiapa saja yang ingin meraihnya. Tak perlu beratur, tak perlu berebut. Di mana-mana saja kamu berpeluang mendapatkan berkahnya. Tapi masih adakah Ramadhan kali ini untuk kita?

Mungkin itulah pertanyaan untuk memuhasabah kembali diri dan iman kita. Cuba kita renung dan ingat kembali Ramadhan-Ramadhan kita yang telah lalu. Cuba kita rewind dan flashback kembali perasaan kita ketika sebelum Ramadhan pada tahun-tahun yang telah berlalu. Ya, pasti perasaannya lebih kurang sama seperti sekarang. Tak sabar rasanya nak mulakan terawih pada malam pertama Ramadhan. Begitu banyak azam yang ingin kita capai. Kita menyediakan target bulanan untuk menjadikan kita manusia paling sibuk beribadah ketika Ramadhan.

Muhasabah lagi dan lagi, apakah target-target kita tercapai semuanya? Apakah Ramadhan yang lalu berjaya menjadi medan latihan untuk kita menghadapi sebelas bulan perang seterusnya? Lulus atau gagalkah kita?

Lalu bagaimana Ramadhan kali ini? Sebulan tempoh training tanpa gangguan syaitan. Ya, kerana syaitan dibelenggu. Tinggal hawa nafsu saja untuk ditumpaskan. Mudah kan? Err...sangat payah lagi susah sebenarnya. Sudahkah kita menyediakan target-target baru atau kita sudah bosan mengatur target yang jarang sekali tercapai? Kalau gagal, pertama sekali kita perlu salahkan diri sendiri. Are we fail to plan or we just plan to fail?

Kita berharap Allah swt dengan segala sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim-Nya berkenan mengurniakan kita peluang untuk bersua kembali dengan Ramadhan kali ini. Peluang kita untuk memperbaiki diri. Mungkin kita juga harus berfikir, tidak ada jodoh antara kita dan Ramadhan kali ini. Justeru, menunggu Ramadhan tiba untuk memperbaiki diri bukanlah pilihan yang baik. Ada sesiapa yang berani confirm dia akan hidup sampai hari Rabu nanti? Mungkin sesaat lagi Malaikat Maut datang membereskan urusannya. Allahua'lam


Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Tuesday, August 03, 2010

=)

Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Sunday, August 01, 2010

untuk diriku yang lupa

bismillah...


wahai diri! ingatlah! setiap perkataan yang kau ucap atau yang kau nukilkan pasti diminta pertanggungjawaban. apakah kau sudah laksanakan setiap kata-katamu? memang mudah berbicara saat iman menguasai hati namun segumpal darah itu tak pernah tetap tabiatnya. sentiasa ada turun dan naik. engkau pasti diuji dengan setiap apa yang kau tulis dan yang kau katakan. lebih dahulu daripada orang lain.

wahai diri! ingatlah! sesungguhnya Allah sentiasa memerhatikanmu. sentiasa ada malaikat yang mencatit setiap amalanmu biarpun sekecil-kecilnya. engkau takkan pernah mampu menyembunyikan tindakanmu biarpun manusia tak melihatnya. ingatlah bahawa dosa dan maksiat yang kau lakukan akan memberi kesan kepada kafilah dakwah kita. akan menjadi beban berat kepada dakwah secara keseluruhannya. sehingga dakwah ini tidak akan dimenangkan oleh Allah selagimana ada di sana orang-orang yang rosak hatinya seperti engkau. yang tidak mahu berjihad dengan jihad yang sebenarnya melawan hawa nafsu dan godaan syaitan. selagimana kafilah dakwah ini tidak bersih daripada parasit sepertimu, selagi itu kemenangan akan tersekat sehinggalah engkau bertaubat dan membersihkan dirimu atau engkau tersingkir dari jalan kebenaran.

wahai diri! ingatlah! dakwah ini bukan kerja part time. yang boleh engkau buat ketika senang lalu kau tinggalkan ketika susah. yang boleh kau buat ketika berharta lalu kau tinggalkan ketika tak punya apa-apa. yang boleh kau buat ketika punya masa lalu kau tinggalkan ketika sempit. yang boleh kau buat ketika hujung minggu lalu kau tinggalkan ketika weekdays. yang boleh kau buat ketika jadi student lalu kau tinggalkan ketika sudah berprofesion. adakah setakat itu saja kau memahami dakwah?

wahai diri! ingatlah! Allah tak menerima benda-benda buruk yang kau infakkan. antara waktu muda dan tuamu, mana yang lebih baik untuk kau infakkan kepada dakwah? jangan sia-siakan masa kuatmu untuk dihabiskan pada kerja memenuhkan perut dan mengenyangkan hawa nafsu. engkau pasti ditanya tentang umur mudamu. aku berharap kau bersedia menghadapi hari itu.

wahai diri! ingatlah! dakwah ini takkan berhasil dengan orang-orang yang malas beribadah sepertimu. yang qiam hanya sekali seminggu. atau 2 kali. yang lebih gemar solat di rumah dan bilik. yang hanya baca al-Quran sangat sedikit sehari. yang malas membaca dan menambah ilmu. yang tidak sanggup bermujahadah melawan nafsu. yang sangat berat lidahnya berzikir mengingat Allah. yang suka membuang masa dalam perkara lagho. dakwah ini takkan berhasil dengan orang sepertimu. suatu masa pasti Allah mengganti engkau dengan orang yang lebih baik dalam mentaatiNya.

wahai diri! ingatlah! malaikat maut semakin menghampirimu dan bersedialah!



Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Sunday, July 18, 2010

bainal 'bersedia' wal 'jalan je'

Bismillah...

Ini merupakan sambungan kepada entri yang lepas tapi kalau rasa macam takde connection tu buat-buat tak perasan la ye. :)

Lain padang lain belalang, lain orang lain ragamnya

Manusia akan tetap mempunyai karakter yang berbeza-beza walaupun lahir dan dibesarkan di dalam persekitaran yang sama. Inikan pula jika dibesarkan di dalam suasana persekitaran yang berbeza, maka tentulah semakin besar perbezaannya. Di sinilah cabaran kepada para da'i kerana merekalah yang akan berdepan dengan diversiti ini dan mengemukakan solusi ke atas setiap perkara. Maka tugas ini bukanlah mudah kerana sesiapa yang tak punya sesuatu maka pastilah dia tak akan mampu memberi sesuatu apapun.




Kalau kail panjang sejengkal, jangan diduga lautan dalam

Untuk berdakwah tak hanya perlu semangat tapi diperlukan ilmu dan kefahaman terhadap perkara yang hendak didakwahkan. Kita dapat lihat perkara ini di dalam surah-surah terawal diturunkan. Ya ayyuhal muddassir. Qum fa anzir. Wa rabbaka fakabbir dan seterusnya. Perintah memberi peringatan disusuli dengan pengarahan supaya mempersiapkan diri dengan persiapan ruhani, akhlak, ilmu dll agar ampuh dalam melaksanakan perintah amar ma'ruf dan nahi mungkar. Kerana beban dakwah sangat berat dan pasti mendapatkan penentangan yang kuat dari pendukung kebatilan, maka persiapan merupakan sesuatu yang vital. Kerana itulah para qudama' meninggalkan pesan yang sangat bermakna pada kita;

Perbaikilah dirimu dan serulah orang lain

Tegakkan Islam di dalam dirimu, nescaya Islam akan tertegak di sekelilingmu


Ya, pesannya sangat simple tapi mempunyai pengertian yang sangat mendalam. Sebagaimana ulama dakwah mengorek pesan-pesan tarbiyah di dalam 'perjalanan' Rasulullah saw lalu mengemukakan sebuah fiqh kepada generasi pewaris dakwah;

Qudwah sebelum dakwah

Sifat manusia itu sendiri akan mudah menerima pandangan, kata-kata dan nasihat daripada orang yang dipercayainya. Jika kita lihat kepada sirah, Rasulullah saw yang menjadi orang kepercayaan kaumnya sendiri pun ditolak dakwahnya pada peringkat permulaan. Tapi ditolak bukanlah kerana akhlak atau apa-apa yang berkaitan dengan peribadi Rasulullah saw. Jadi secara matematiknya;

Peribadi baik + Dakwah = Masih ditolak

Peribadi tak/kurang baik + Dakwah = ?

Jadi, dalam arena DF apa yang ingin dicapai adalah membina tsiqoh atau rasa percaya mad'u kepada diri da'i. Pengalaman aku berkongsi-kongsi pengalaman DF dengan beberapa ikhwah menunjukkan mad'u boleh menjadi tsiqoh dengan beberapa perkara. Antaranya adalah peribadi da'i itu sendiri yang mulia, keilmuannya dalam perkara-perkara agama dan kehebatannya dalam bidang akademik. Kebanyakan ikhwah-ikhwah yang aku jumpa memiliki ketiga-tiga ciri ini.

Cuma perlu diingatkan bahawa DF takkan berhasil dalam masa singkat. Ia merupakan proses yang panjang. Mungkin sebulan, 2 bulan, satu sem, setahun atau mungkin sepanjang masa study. Atau mungkin sepanjang hayat kita? Bergantung kepada pertolongan Allah.

p/s sambung lagi nanti bila free
p/s2 sekarang 310am, ba'da subuh nak gerak ke penang (dari arau)



Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Tuesday, July 13, 2010

wah! dunia dan seisinya

bismillah...


macamana nak df??

mungkin itulah persoalan yang sedang bermain-main dalam fikiran kebanyakan mereka yang baru 'berjinak-jinak' di atas jalan dakwah. perkara yang sama jugak berlaku pada aku dahulu. masa mula-mula join halaqah di matrik. mendapat arahan dari murabbi supaya 'mendekati' seorang mad'u sebaya bukanlah perkara yang mudah. kalau junior tu ok la jugak kan. lagipun, kat matrik (time tu) mana ada junior. aduh! camne nak buat ni??!

syeikh mustafa masyhur telah menulis sebuah buku kecil bertajuk dakwah fardiah ditujukan khas kepada para da'i yang ingin memulakan langkah membimbing manusia ke jalan dakwah. disusun berdasarkan pengalaman beliau yang telah mengabdikan diri kepada dakwah.

"wallahi! seseorang mendapat petunjuk disebabkan dirimu, itu lebih baik daripada unta merah" (Mutaffaq 'alaih)

dalam riwayat yang lain disebutkan lebih baik daripada dunia dan seisinya. itulah ganjaran yang menanti para pendakwah ilallah. tapi tak ramai yang nak buat kerja ni sebab ganjaran tu tak nampak. orang yang melihat dengan pandangan iman je akan berusaha bersungguh-sungguh untuk melakukannya. sebab tu antara karateristik jalan dakwah ialah sikitnya rijal.

dalam buku df, disenaraikan 7 steps dalam melaksanakan misi mendapatkan dunia dan seisinya. secara ringkasnya ialah 1) bergaul dan cuba mengenali diri dan keluarganya, 2) membangkitkan iman yang lesu, 3) mengenalkannya kepada perkara-perkara yang wajib dan cuba menggalakkannya melakukan perkara-perkara yang sunat serta membantu mencukupkan segala keperluannya, 4) menjelaskan kepadanya konsep tasawwur ibadah yang syumul, 5) menyedarkannya bahawa Islam bukan agama untuk diamalkan secara individu sahaja sebaliknya perlu memikirkan tanggungjawab kepada masyarakat yang lain, 6) menjelaskan kepadanya tentang kewajiban berdakwah dan mengajak ummat kepada kebaikan dan 7) menjelaskan kepentingan bergabung bersama sebuah jemaah islam yang benar.

jika kita melihat kepada langkah-langkah yang diberikan dan kita bandingkan dengan realiti yang ada, pasti kita akan pening bagaimana nak aplikasikannya. medan dakwah mempunyai level keragaman yang tinggi. macam-macam jenis manusia kita akan jumpa. ada yang sudah memahami kesyumulan islam tapi masih beramal secara partial. ramai yang mengetahui kewajiban dakwah tapi tidak mahu berdakwah atas pelbagai alasan. jadi bagaimana nak mengaplikasikan semua step-step tersebut?

di sinilah letak pentingnya experience. seorang ikhwah murabbi berpesan dengan menyebut firman Allah dalam ayat terpanjang di dalam al-Quran, "wattaqullah wayu'allimukumullah - dan bertaqwalah kepada Allah dan Allah akan mengajari dirimu!" Antum jalan je, insyaAllah, Allah akan tunjuk jalan. Benar, tapi siapkan diri dengan strategi. Aduhh..jangan 'nerd' sangat. banyakkan bertanya ikhwah/akhwat senior pengalaman mereka melakukan df. alaa..bukan kena bayor pun. kita mungkin akan fail pada 1st attempt tapi pengalaman itulah yang akan menjadi impetus dalam dakwah kita insyaAllah. semakin banyak df yang kita lakukan, semakin banyak pengalaman yang kita kumpul. dengan pengalaman itulah pelbagai strategi kita boleh susun untuk memperbaiki df kita seterusnya. yang penting kita buat df, hasilnya biarlah Allah yang tentukan. Dia takkan tanya kita tentang result, Dia akan tanya, "kau dah buat ke belum?"

yang penting, jagalah keikhlasanmu! Allah hanya tolong orang-orang yang ikhlas...

insyaAllah bersambung..

p/s dah nak balik



Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Friday, July 09, 2010

Beanaldo

bismillah...


Sekarang bukan lagi 'wakaka' tetapi dah bertukar menjadi 'wakawaka'.

Begitulah hebatnya penangan World Cup 2010. Belum kering tekak masyarakat dunia membantah kekejaman tentera Israel ke atas penumpang kapal bantuan ke Gaza, Mavi Marvara, kehadiran WC2010 justeru membisukan mulut para demonstran, menutup mata mereka, memekakkan telinga mereka bahkan yang lebih teruk adalah membunuh sensitiviti mereka.

Dulu aku minat bolasepak. Sehinggalah aku dapat pengisian pasal Wasa'il Ghazwatul Fikr atau Sarana-sarana Serangan Pemikiran, aku mula anti menonton bolasepak. Tengokla berapa kerat pemain bolasepak tutup aurat. Kita tengok slumber jer kan? Berapa ramai antara kita sanggup bangun pagi-pagi buta untuk menonton pasukan kegemaran main sedangkan punyalah payah kalau nak bangun qiamullail. Ah! Lu fikirlah sendiri.

Ok. Isu Ummah "cuti" semasa World Cup berlangsung. Sekian~


Kuchiyose no jutsu! Habis dah...

Tuesday, July 06, 2010

Sudah tiba masanya...

bismillah...

mencukupkan perjalanan musafir selama seminggu bermula selasa lepas sehingga hari ni. sekarang di serdang guna pc harith amaran untuk update blog dan of course surfing internet (including fb-ing, yahoo-ing, googling and so forth). dari perlis kemudian serdang then ke skudai dan balik melalui route yang sama. memang penat. fizikal, mental dan duit. alhamdulillah dan insyaAllah, ruh takkan pernah penat apabila berjumpa ikhwah-ikhwah malahan bertambah-tambah semangat dan rasa tekad untuk meneruskan perjuangan.

kat skudai, mungkin aku datang pada masa yang kurang sesuai. semester baru nak bermula. ikhwah-ikhwah kat hidden village (darussyabab) ingat aku akan sambung lagi di utm. afwan, aku datang nak ambil barang dan nak jumpa ikhwah-ikhwah jer. buku-buku dan pc yang disayangi, aku perlukan mereka. rasa sedih jugak nak tinggalkan utm. 5 tahun aku kat sana padahal course aku cuma 4 tahun jer. aku rasa johor tu macam kampung aku sebab aku jarang balik masa cuti. tapi yang paling best adalah pengalaman tarbiyyah kat johor terutama kat utm, berdakwah dan berukhuwwah, suka dan duka semuanya. tanpa sedar, dah habis tempoh sah laku aku di utm. T_T

jadi aku perlu renew license dan aku bertekad tak menyambung di utm lagi. bukan kerana aku benci (saki hati, kecewa, marah dan sifat-sifat mazmumah yang lain) utm atau penghuninya, tapi aku rasa dakwah aku perlu beranjak ke fasa seterusnya (fasa aku, bukannya maratib amal). tekad aku ke utm hanyalah sekadar sebagai training scheme, tempat aku menimba pengalaman dakwah. pengalaman yang akan aku gunakan di tempat lain selepas selesai pengajian. walaupun dakwah aku tak berjaya kat utm, aku yakin ikhwah-ikhwah lain berjaya. at least membina core group untuk penerusan dakwah di utm. aku harap dan berdoa agar mereka inilah yang akan menjadi generasi ta'sis di sana.

last but not least, semoga ikhwah dan akhwat di utm dirahmati dan diberkati Allah dalam gerakerja kalian. aku menasihati diriku dan antum/na sekalian agar sentiasa mengekalkan niat yang ikhlas dalam setiap kerja kita. sesungguhnya, pertolongan Allah hanya diberikan kepada pekerjanya (al-akh al-'amilin) yang ikhlas berjuang menolong agamaNya. yakinlah dengan janji Rabb yang menciptakan dirimu dalam firmanNya:

Wahai orang-orang beriman! Jika kamu menolong agama Allah, Allah PASTI akan menolong kamu dan meneguhkan kedudukanmu. (Surah Muhammad: Ayat 7)

Kuchiyose no jutsu! Habis dah...
Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template