Monday, February 08, 2010

tanpa suara...

blog ni mungkin akan kurang memberikan manfaat kpd anda sejak akhir2 ni dan untuk masa ke depan. aku pn tak pasti apakah aku masih layak utk menulis benda2 yg bermanfaat. org2 yg knal aku mungkin rasa aku org yg "agak baik". mungkin sikit atau xde org yg expect aku ni sorg yg teruk. apepun, aku nk bgtau aku adalah sorg manusia. aku ada iman yg kdg2 up but most of the time down je. aku pn x pasti knp aku bgtau bende ni. cuma aku nk hilangkn apa2 expectations yg salah terhadap diri aku. x payahla nk berhusnuzon klu benda tu btul2 salah kan.

dlu masa aku set up blog ni, aku fikir dgn menulis aku dpt kurangkn tekanan. aku x fikir sgt psl org nk baca atau x. bila aku menulis, aku rasa spt beban berat dlm kepala ni keluar bersama ayat2 yg aku tulis. sbb tu aku suka tulis cm merepek sket dgn bahasa x skema. aku cuba nk tulis ala2 skema ni tp aku sniri rasa x best. baik aku tulis apa yg aku rs best. biarlah org nk ckp apapn, yg penting aku dh luahkan apa yg aku rasa. so, mintak maafla jika bahasa yg aku gn ni x disenangi oleh segelintir manusia. benda yg kita suka x semestinya org lain pn suka. dan kita pn kdg2 x suka dgn benda yg org lain suka. so hormatilah sesama kita. tp utk benda maksiat, xyahla nk hormat plak. kn benci sebenci-bencinya. sikap org beriman tu asyidda'u 'alal kuffar (keras terhadap org2 kafir) dan ruhamaa'u bainahum (kasih sayang sesama mukmin) (rujuk 48:29 dan 5:54).

susah gk bila aku berada pd certain altitude, org2 mula judge apa yg aku bt. apa yg aku tulis dlm blog ni pn nk jadi bahan. aku pn x faham dgn makhluk2 ni. aku rasa baik aku walk on the ground lg bgus. klu org tu xnk bt blog, jgn kata apa2 pd org yg bt blog. klu nk kata apa2, bukak blog sniri. aku x pnh suh org baca blog aku. klu nk baca silakn.klu xnk bca, sapelah aku nk paksa org baca kan. tolongla hormat dan raikan hak masing2. semua org ada perasaan. aku tak bercakap dgn tiang batu atau dinding papan.

aku tau blog aku ni mostly dibaca oleh bdk2 yg ikut halaqah/usrah. geng2 aku gak. sbnrnya xde benda yg menarik pn aku tulis. mungkin kwn2 lama nk tau apa aku bt skrg. mesti terkejut dgn apa yg dh jd pd aku. aku mungkin x mcm yg korg knal dlu. aku x sejahil dlu dan aku juga x sebaik dlu. aku xtau di mana aku skrg. aku masih mencari identiti. biarpun aku ikut usrah tp aku bukan org yg faham sgt pasal islam. jauh.....aku rasa aku masih jauh dr islam. mungkin apa yg aku tulis ni x betul dan byk mengarutnya. sila betulkan.

aku meyakini bahawa dakwah xkn berjaya hanya dgn blogging shj. org ckp (dgn nada perli) aku ada byk masa. sbb tu aku berblog. trima kasih. kdg2 org nmpk aku time bt benda2 lagha pastu trus bt conclusion aku byk masa utk dibazirkan. tp jarang org nmpk masa kita bt kebajikan. sbnrnya x perlu aku ckp pn. sbb bkn kes aku sorg. setan membuka ruang dan peluang utk kita bt dosa. terserah pd kita nk ikut dia atau x. bukan kita x nmpk ibrah atau hikmah dlm setiap kejadian tp kita dibutakan dan ditulikan.

org ckp klu nk dakwah via blogging, tulisla benda2 yg bermanfaat. betul. aku setuju. tp aku ni lemah. bila iman tgh up, aku tulis benda2 yg bermanfaat (aku rasa la). tp bkn setiap masa smngt nk tulis benda2 yg bgus. ada masa aku nk luahkan byk benda yg x puas ati dlm kepala ni. byk sgt. aku tulis la dlm blog. aku x suka menulis dgn skema. biarlah apa yg aku tulis tu apa yg kuar dr hati aku. biar ar nmpk cm busuk pn. aku tau hati aku bkn bersih sgt. aku akan cuba bersihkan. mungkin suatu hari nnt aku akan menjadi lebih baik.

blogging hanyalah salah satu cara utk aku sampaikan suara hati aku kpd sesiapa yg nk baca. klu x suka sila komen. xpela nk gn anonymous pn. aku x kisah dh. klu ada manfaat silalah ambil. smg memberi saham kpd aku utk hari kemudian. dh bbrp kali berfikir utk terminate blog ni tp aku rasa byk manfaat bleh aku dpt dgn adanya blog ni. aku x tahu apa asbab yg bolehkn aku msuk syurga Allah dan dijauhkan dari nerakaNya.

itulah mukaddimah post ini. mungkin pjg lg aku nak tulis.

jika diingat2 zaman sblm join usrah dlu, aku rasa sgt2 bersyukur dgn nikmat islam yg Allah kurniakan pada aku. mungkin inilah hikmahnya aku x dpt biasiswa JPA utk PILN dan aku tak gi interview MISC utk study kat ALAM. aku pilih ke matrik perak (KMPk). biarpun agak lmbt utk terima tempias tarbiyah tp aku bersyukur sbb Allah ttp bukak pintu peluang tu utk aku di sana. sehingga aku tersedar kembali. alhamdulillah.

zaman trus memutarkan rodanya. aku rasa aku byk berubah tp sgt sikit berbanding rakan2 seperjuangan kt matrik dlu. yg paling latest, zikri dh nk mendirikan baitul muslim. nmpknya aku sorg je kot batch tu yg trus membujang. entah smpi bila. aku xnk fikir lg dlm keadaan skrg. aku rasa x kuat dan x sedia serta x layak utk aku meyunting mana2 akhawat pn. tahniah kpd kwn2 sumer. smg perjuangan kalian lebih mantap dengan adanya sayap kiri@kanan. kpd yg bertanya kpd aku, aku nk jelaskn di sini bahawa aku blum btunang atau nk kahwin dlm masa terdekat. tgk la nnt cmner.

macam ni lah aku. aku macam tiang traffic light. dah bertahun2 kt situ, tak berubah. aku jumpa bbrp org kwn lama di utm. rakan satu batch. aku masih igt ketika diorg mula2 bertatih dtg ke daurah. ketika tu aku adalah penyampai tazkirah subuh. skrg diorg dh bg pengisian pd ikhwah dan akhwat. diorg naik moto smpi ke pahang pd hujung minggu just utk buat usrah. gaji kecil diorg dihabiskan utk dakwah di sana sini. betul kata2 seorang pakcik tua dlm anime naruto. time are changing, slowly but surely. manusia berubah plak sgt pantas. siapa sangka suatu ketika dlu bertolak2 bila disuruh bg tazkirah tp skrg ibarat lipas kudung. aku xnk just merungut tp aku akan berusaha utk jadi mcm diorg.

tiada manusia yg berjaya dgn hasil usaha sendiri saja. mesti ada org2 lain yg membantu. usaha utk berubah itu perlu tp perlu ada catalyst utk mempercepatkan perubahan. sesuatu kerja yg berhasil dengan baik bukanlah kerja individu. perlukan kerja berkumpulan. aku cuba analisis knp kwn2 aku begitu cpt meningkat. aku hny bleh bt konklusi bhw diorg ni benar2 dibantu; aqli, ruhi, emosi dan jasmani. bukan hanya diberi aqli tp kering ruhi. bukan hanya dicukupkan jasmani tp tak dijaga emosi. org2 yg melaksanakan perkara tu mengetahui keperluan dan kemahuan. tak semuanya menjadi. tak semuanya mahu ikut. tak semuanya bersama. tapi itulah yg mereka mampu berikan. ayat2 telah disampaikan. terpulanglah.

sedih dgn apa yg berlaku skrg. tp aku xkn biarkan diri aku trus sedih. dakwah perlu diteruskn walaupun dgn menaiki gerabak yg berbeza. yg penting ukhuwwah dijaga. aku xnk bermusuh dgn sape2. berkerjalah kamu! (9:105) takyah la buang masa cari kesalahan org lain. tgk diri sendiri. byk kelemahan, dosa dan maksiat. perbaikilah. jgn jd asbab dakwah ni tersekat. aku bckp kpd diri sendiri. aku menulis kpd diri sndiri.

ketika gerakan kuffar bergerak dgn derasnya di seluruh dunia. ketika mereka menggerakkan seluruh kekuatan yg ada. ketika seluruh harta mereka diinfaqkan utk merosakkan, menyeleweng, memurtadkan, menyerang dan membunuh umat islam di seluruh dunia. umat islam terus disibukkan dgn perkara2 bodoh. para pemuda-pemudi dirosakkan pemikirannya. para ulama' bergaduh sesama sendiri. para pemerintah berebut kuasa dan harta. maka siapa yg akan menyelamatkan umat ini? jgn buat2 bodoh! org2 kafir bergerak spt taufan katrina tp kita bergerak spt siput babi.

yes. x sume org mampu beri apa yg aku nk. dan aku pn x suka nk bg komitmen kpd sesuatu yg aku x suka. jelas kot. lebih baik mcm skrg. aku akan trus berjalan. kdg2 ssh nk apply apa yg biasa aku nasihat kt org. cthnya: jgn tuntut hak sblm tunaikn hak. aku pn xtau nk tunaikan hak cmne so aku xmo la tuntut hak plak kan. teori mmg sng. sng giler.

akhir skali, aku mintak maaf zahir dan batin kpd semua andai ada salah silap sepanjang mengenali aku. jazakumullahukhairan kasira.

p/s aku nk tulis lg tp aku nk tido dlu. nnt smbg lg. ngantuk dh. wslm.

7 shuriken:

zikr said...

salam akhi,
oh, nama ana termasuk dalam artikel enta..
syukran, terasa diri ini dihargai walau tak perlu pun dihargai..

akhi, teruskan menulis, ana tak nampak pulak apa yang anta tulis tak memberi manfaat..

apa yang keluar dari da'i itu pasti akan ada hasilnya..
tambah pula kita ada tujuan dan matlamat yg hendak kita kejar..

walhasil, jadi atau tidak, kita serah pada Allah, yang penting kita usaha, betul tak?

dalam surah attaubah ayat 110, menjelaskan bahawa Allah melihat apa yang kita kerjakan..

teruskan menulis, tak payah lah nak terminate blog, menulis je apa yang terlintas di hati anta...

asal jangan mencarut dan memfitnah sudah...

muharrikdaie said...

Akhi Yazid.

Anta bukan seorang perempuan tapi seorang rijal ...

Teruskan menulis dan jadikanlah diri kita sebagai murid lukmanul hakim ..
Tentu anta ingat kisan dia dengan anaknya!

Berakhlaklah sebagai seorang rijal yang punya semagat dan ketahanan yang tinggi ...
Ujian adalah sebhagia dari kehidupan duat. Perkara fitrah. Seandainya terdapat fitnah ...uruskan dengan berakhlak.
Nasihat ana. Gunakan cara penulisan yang biasa dan jangan gunakan kaedah sms ...kerana ini melambangkan kedewasaan kita dan kematangan kita dalam menulis.
Bersungguh sungguh dalam menulis. banyakkan membaca sebelum menulis dan garapkan penulisan dengan bahasa dan idea idea kita.
Insyaalah apa yang ana perhatikan, anta mampu menulis dengan baik kiranya anta dapat mendewasakan diri dan minda serta akhlak.
Insyaalah.

Bro Muharrikdaie

ibnu yazid said...

bro muharrikdaie,

jazakumullahukhairan kasira.

wah! bro komen di blog ana. sangat-sangat menghargai nasihat bro. insyaAllah, ana akan cuba menukar ke bahasa melayu yang lebih baik (tak guna kaedah sms) tapi ana cuba cari jalan untuk tidak meng'skema'kan tulisan. hehehe.

lain padang, lain belalang. betul tak?

akhi zikri,

insyaAllah akhi. agak tertekan sebenarnya. tapi bila dah tulis, rasa lega sangat. boleh pejam mata dengan tenang.

mungkin kadang-kadang ana terlalu ambil berat redha manusia sampai tertekan. padahal ana hanya perlu redha Allah saja.

ana mengharapkan nasihat dan tunjuk ajar daripada antum semua para rijaludda'wah harapan ummat untuk bimbing ana dan luruskan ana bila ana tersalah.

apepun, Allah yubarik feekum.

Liyana said...

salam

daie jga manusia biasa. menjalani kehidupan normal seperti manusia biasa. cuma yang berbeza bagaimana seorang daie menguruskan kehidupannya. sentiasa beringat dan memperingati. mcm post bawah ini pasal jgn bagi rasuah, tajuk pun dah mengingatkan (contoh)


tak semestinya kena tulis tafseer, hadith segala. benda ringan dan boleh beri pengajaran pon satu dakwah gak kan.

naik turun iman itu biasa sebab dh mmg sifatnya.

teruskan menulis.

ibnu yazid said...

jazakillahukhairan kasira cik puding caramel. sudah lama x nampak kelibat.

insyaAllah, ana cubalah tulis something yang bermanfaat. sekarang ni cuba membanyakkan bacaan dan dengar pengisian.

blog anda bila hendak diupdate? hahaha...

Saif al-Adl said...

Salam akhi,

hmm, tersenyum membaca. Teringat masa kita berchatting berdua kat bilik enta (byk kali tapi ada satu yang melekat kat kepala, u know it I'll bet). masa seakan terhenti dan bersambung sesaat tadi. Still the same.

There are just something somewhere that will never change.

Indahnya pelangi kerana gabungan warna2nya. Enta salah satu warna yang mengindahkan dunia KITA.

Kebenaran kadang2 mengambil masa yang lama untuk dibenarkan. I've learn a lot from you eventhough it took almost forever.

Respect you bro...keep it up

jzkk

ibnu yazid said...

bro saiful,

i bet u will curse me after this. or at least u will take back ur respect to me.

ana suka cara enta berdiplomasi tapi ana takleh undur masa. banyak benda berubah.

ana akan ingat enta sebagai saudara yang banyak mengajar ana atas jalan ni. jzkk.

Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template