Wednesday, February 10, 2010

towards internationalization, but...

inspiring innovative and creative minds. utm kini melangkah untuk menjadi universiti kelas dunia. antara yang dilakukan adalah dengan mengurangkan pengambilan student undergradute (yang kebanyakannya orang malaysia) dan memperbanyakkan postgraduate students yang datang dari pelbagai negara. yang paling obvious dari afrika dan indonesia. selain tu ada iran, mongolia, syria, yemen dll. sebab antara kriteria yang diambil kira dalam 'pengreddan' universiti adalah ratio undergraduate/postgraduate.

sekarang ni pergi mana-mana kat dalam utm ataupun kat area taman u ni mesti jumpa student foreigner. kebanyakan diorang ni sangat friendly. aku sendiri ada seorang kawan dari nigeria. jumpa masa kat msi. dia tegur bila tengok aku baca al-Quran. katanya (selepas translate) suka tengok orang muda baca al-Quran. kebetulan dia dari fksg gak. amik master GIS. dia mintak tolong aku ajar arcgis. huhu. aku bawak dia gi psz dan tunjuk kat dia buku mastering arcgis. suruh dia pinjam dengan cd tutorial sekali.

kat kolej perdana ada sorang lagi brother. 'aidil (kalau tak salah) namanya. student phd electrical power. yang mantapnya, dia ni hafal al-Quran 30 juzuk. wahwahwah. biasa jadi imam kat surau kp. terawih dia jela yang imam. orang syria ke yaman entah. kawan-kawan aku kat sana mintak tolong dia ajar tajwid etc. senang cakap orangnya sangatlah baik dan friendly.

kat kolej rahman putra (krp) pun ramai gak foreigner pak arab. biasa gak turun kat sini masa ramadan. kalau diorang jadi imam memang syahdu je. sorang tu suara iras-iras syeikh masyari bila baca al-Quran. nak menangis rasanya bila dengar diorang baca al-Quran dalam solat. dapat feels the feeling la. yang bestnya diorang ni muda-muda lagi. sebaya je kot atau lagi muda. tengok muka macam budak-budak lagi. tapi dah hafal al-Quran gak. ni buat aku jeles ni. target nak hafal 5 juzuk tak tercapai lagi. sekarang ni geng-geng krp mintak diorang ajar bahasa arab every friday night. sambil belajar bahasa arab boleh improve english sekali sebab guna english as medium. kadang-kala boleh belajar bahasa somalia sekali bila ada bro somalia join duakaki. dan dia pun boleh belajar bahasa melayu gak. sama-sama belajar kan. soh? aiwah...hehe

student-student afrika dan arab ni gak suka main bola atau futsal. diorang ni macam orang brazil. obses dengan bola. main memang bersungguh. pernah gak main bola padang petang-petang dengan diorang. tapi aku main rilek-rilek jela. kalau kena 'body' dengan pak-pak arab ni boleh koma dua bulan beb. badan besor-besor. bayangkan makan fries rm5 kat k9 macam makan nasi. tapi kalau kita main sekali dengan diorang best. boleh sembang-sembang pasal negara diorang, family diorang etc. kalau student-student afrika ni kebanyakannya orang susah. aku pernah tanya kat abdul lateef dia belajar kat sini guna biasiswa apa. dia cakap dia hanya ada duit cukup untuk study fees, tiket datang sini dan untuk keperluan hidup kat sini sikit-sikit je. takde biasiswa dari mana-mana. semua guna duit sendiri. mungkin dia bergadai gak kot nak belajar kat sini. aku tanya dia macam mana dia makan semua. dia cakap tawakal jela kat Allah. jauh berbeza dengan aku walaupun aku rasa macam aku ni dah susah.

Masjid Sultan Ismail (MSI)

tapi selain kebaikan pasti ada keburukan gak yang diorang bawak. maksud aku sebahagian kecil dari student-student foreigner ni terutama student perempuan. dan terutama dari iran dan mongolia/kazakhstan/china (aku tak pasti tapi area-area sana la). jijik aku tengok seorang student pakai macam pelacur masuk library. student mongolia rasanya based on muka dia. ada macam altantuya sikit-sikit. aku pun pelik macam mana la boleh lepas pulak dia ni masuk psz dengan pakaian macam tu. kemudian boleh pulak bermesra-mesraan dalam psz dengan pakwe dia. sakit hati aku tengok. nak tegur tapi takde kekuatan la sorang-sorang. yang aku kurang puas hati adalah librarian. kenapa kalau pakai selipar atau t-shirt takleh masuk tapi 'altantuya' tu boleh masuk pulak? diskriminasi nih..

kemasukan pelajar-pelajar dari iran pun mengundang lagi satu masalah. student perempuan iran (yang biasa aku tengok) memakai tudung macam artis. keluar jambul kat depan. bukan apa, benda ni beri konotasi yang buruk pada umat islam sendiri. kadang-kadang ada student tempatan yang tak faham, takde asas yang kuat terpengaruh dengan diorang ni. kalau diorang tak ikut pun, at least diorang akan jadikan itu sebagai hujah untuk diorang tak bertudung. aku harap takdela kawan-kawan aku ikut gejala yang tak sihat ni.

kehadiran student-student luar ni gak memberi kesan kepada diversiti kat masjid. diorang praktik mazhab yang berbeza. jadi agak pelik bagi sesetengah orang yang tak biasa dengan kepelbagaian mazhab atau tak dapat terima mazhab lain selain syafie. sepatutnya pendirian kita ialah selagimana dia berpegang dengan al-Quran dan as-Sunnah yang sahih, ok la kan. kadang-kadang nampak diorang solat pakai seluar 3/4 macam masa main futsal. kalau nak tau ada member aku solat pakai kain pelikat je. kat bilik la. bagi diorang asal tutup pusat dengan lutut ok dah tu. kalau jumpa awek taknak pulak diorang nak pakai kain pelikat je. hehehe.

sekarang ni ada ramai gak syiah. diorang solat kat msi tapi tak berjemaah. kadang-kadang nampak diorang solat kat bahagian tepi masjid. kadang-kadang kat bahagian dalam. ciri-ciri diorang ni mudah je. diorang sujud atas batu leper. taktau la kenapa macam tu. pernah sembang-sembang dengan ustaz kat msi lepas terawih dulu. dia kata student-student syiah ni pergi buat upacara sambutan hari asyura ke apa entah kat bahagian atas msi. diorang mencederakan diri sendiri. bila pihak msi tahu, diorang pergi hentikan. ada gak dengar cerita geng-geng syiah ni nak apply mintak sebuah masjid khas untuk syiah. sebelum tu dengar cerita puak-puak kristian (IK atau ikatan kristian) mintak buat sebuah gereja dalam utm. entah-entah nanti hindu mintak buat sebijik kuil. buddha pulak mintak tokong sebijik. nanti utm bukan jadi research university (RU) tapi religion university.

begitulah beberapa benda yang best dan tak best berkaitan kehadiran student-student dari luar ni. banyak manfaat boleh dapat dari diorang tapi masih ada keburukan yang perlu dielakkan. alhamdulillah setakat ni aku suka berkawan dengan pak-pak arab. walaupun tabiat makan diorang marvellous tapi yang bagusnya pak-pak arab ni, diorang sangat menjaga solat. paling awal datang ke surau/masjid, berebut-rebut nak saf pertama, banyak baca al-Quran (mungkin banyak hafaz) etc. selepas subuh biasanya diorang akan stay kat tempat diorang solat sampai isyraq atau duha. tak silap aku ada hadis sahih pasal benda ni. pelakunya akan dapat ganjaran yang sangat besar. aku cuba nak apply sedaya mungkin.

kerana tuhan untuk manusia

-------

6 shuriken:

permata said...

yg pasti kebanyakan lecturer sume suruh kte fasih bahasa inggeris..hm..foreigner lbh diutamakan dr anak tanah air sendiri..oh kita bukan lg anak kandung utm.hmm

*p/s: fasihkanlah BI utk memudahkan dakwah :)

ibnu yazid said...

rasa tersisih ke? haha..

terlalu banyak buku rujukan untuk study in english. berapa kerat je dalam bm. terjemahan pulak kadang-kadang lagi pening. so mesti mau mantopkan english, terutama bebudak master. lepas ni nak sambung phd lak kan?

biarlah bukan anak kandung utm pun asalkan kita anak kandung mak ayah kita. hehe..

*p/s: second!

seiringsejalan said...

permata: kenkadang lecturer poon pening baca dalam bhs inggeris, lg mau ckp dlm bhs antarabangsa nih, takpe..sama2 cuba..
m, menarik dpt blajar bhs arab, kena buat jugak nih..menarik2..

permata said...

dgr khabar..satu hari nnt..

Local - UTM Skudai
International - UTM KL
Diploma - UTM.. Batu Pahat kot.... Sdg dibina.

開心唷 said...

激情成人聊天室情色成人辣妹胸部辣妹視訊露奶辣妹自拍三點全露內衣秀台灣成人貼圖成人電影院三點全裸免費視訊辣妹av圖裸體自拍色情聊天美女視訊g點色情訊息淫女火辣av辣妹圖片免費視訊聊天室情色天空調情上床圖片裸體自拍走光照片走光視訊情色成人18成人區火辣美女成人vcd成人影片下載本土av性愛情慾淫妹美女聊天性愛聊天室女生自慰影片免費看a圖淫婦巨乳辣妹視訊成人女生自慰方法免費情色限制級a片穿幫情色下載情色網站

halal said...

erm...kelakar...boleh plak erk...

Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template