Monday, September 12, 2011

Bulan Transformasi

bismillah...

dah 2 bulan tak update blog ni. tapi selalu bukak untuk baca post2 lama. banyak jugak benda nak share tapi selalu terjadi 2 kemungkinan.

1) bila free, rasa susah nak translate ideas into post.
2) bila ada idea, takde masa plak nak tulis.

just nak bagi tazkirah sket terutama kepada diri sendiri. alhamdulillah sekarang kita dah berada di pertengahan syawal. camne agaknya keadaan iman kita sekarang? andaikata soalan ni ditanya semasa pertengahan ramadhan aritu, mesti jawapan kita lebih kurang,

"alhamdulillah, iman sihat, badan pun sihat."

atau jawapan kita,

"alhamdulillah, iman sihat. cuma semalam terlambat sket bangun qiamullail. biasa bangun pukul 4 tapi semalam bangun pukul 430."

hebat tak kita masa ramadhan aritu? pergghh qowiy giler enta/enti!!

syawal memang betul2 bulan transformasi. even hari pertama syawal pun ada di antara kita yang dah transform. berapa ramai 1 syawal dia sama macam 1 ramadhan dia dari segi amal? tilawah al-Quran, solat berjemaah, zikir etc. kalau bertambah tu memang ajaib la. kalau dapat maintain pun aku dah tabik spring 100x. tapi most of us mesti down kan? takpe, kita jujur dengan diri kita sendiri jela eh.

persoalan vital kat sini ialah kenapa boleh jadi camtu? ada seorang ikhwah bagitahu kat aku, ada seorang syeikh bagitau dalam satu ceramah, tanda ramadhan kita diterima ialah kita tetap beramal dengan amalan yang sama selepas ramadhan.

kalau camtu la gyrometer yang digunakan untuk mengukur kejayaan ramadhan, confirm aku dah fail. tapi bagi aku, andaikata kita dapat mengekalkan momentum iman tu sendiri dah kira berjaya peperiksaan kita semasa ramadhan. sebagaimana yang dikata orang, ramadhan ialah bulan tarbiyah iaitu bulan preparation untuk perang 11 bulan mendatang.

masa ramadhan, syaitan kena ikat. kita hanya perlu lawan nafsu dalam diri. tambahan pulak kita berpuasa, so secara teorinya nafsu mudah dikalahkan. berlainan dengan bulan2 selepas ramadhan. syaitan berkeliaran mencari mangsa. nafsu yang sejak sebulan dikekang kehendaknya pasti semakin kuat menggoda. that's why ramai yang kalah on the very first day of syawal.

rasulullah saw ajar sunnah makan SEDIKIT sebelum solat aidil fitri, kita MELANTAK 2 pinggan lemang dan ketupat!

harini dah 14 syawal, bagaimana iman kita agaknya? apakah masih sihat sepertimana ketika ramadhan? kalau maintain, alhamdulillah. kalau turun, jomla kita top up dengan melaksanakan puasa 6 syawal yang ganjarannya ialah seperti puasa sepanjang tahun. Yuk!

0 shuriken:

Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template