Friday, March 04, 2011

SB = Siput Babi

Assalamu'alaikum wbt
Bismillahirrahmaanirrahiim

"Secularism is the belief that government or other entities should exist separately from religion and/or religious beliefs" (Wikipedia, 2011)

Sekular! Mungkin tu je perkataan yang sesuai kepada pengetua kolej kediaman Unimap kat Wang Ulu.

Alkisahnya, aku nak jumpa kawan di sana. Tetapi oleh sebab usrah aku habis pukul 0130, so aku ajak kawan aku tidur kat surau sekali. Ye la, kalau tidur kat bilik susah la sikit nak bangun kalau dah tidur lewat macam tu. So, sampai kat sana kami pun pasangla kipas dua biji, hampar tikar lapik tidur dan baring. Pasang kipas sampai dua tu sebab kat situ banyak nyamuk.

Baru je nak lelap, mamat pengetua ni datang dan start interrogate. Tanya buat apa? Kenapa berdua je? Mintak kad matrik dengan IC. Macam-macam tanya. Kawan aku cakap kami nak qiamullail, kalau tidur kat bilik payah nak bangun. Kad matrik dengan IC tak bawak, tinggal wallet kat bilik. Padahal bawak je tapi sebab nak cover aku sebagai outsider terpaksala cakap macam tu. Then mamat ni tak puas hati jugak. Bagi alasan kami buka kipas la, membazir elektrik la, langgar peraturan la, student tak boleh keluar bilik lepas pukul 12 la. What the heck la!

Ramai lagi student lain melepak kat luar tu. Ada yang study dengan girls buka kipas, buka lampu. Ada yang tengah call awek kat tepi padang luar kawasan asrama. Ada duduk dating dengan awek. Ada geng-geng chinese melepak kat luar asrama. Kami yang tidur kat surau ni jugak disuruh balik tidur kat asrama. Tak faham la. Muka macam melayu, nama macam islamik. Tapi...

Dah malas aku dengar mamat ni berleter, aku ajak kawan aku balik bilik dia. Tidur kat bilik la daripada dengar ceramah mamat ni. Tiba-tiba je cakap dia dulu masa student pun suka study dan tidur kat surau. Sama macam kami. Dia kata memang lebih selesa study kat surau tapi peraturan tetap peraturan. Student tak boleh guna surau untuk study atau tidur. Tetiba je tunjuk baik pulak mamat ni. Dasar hipokrit.

Masa kami nak keluar dari surau ada seorang student lain datang nak study kat surau. Mamat ni tak bagi jugak. Bukan ke student bayar yuran kolej? Surau tak dikira sebagai kolej ke? Student bayar yuran khas which is guna untuk bayar utilities etc. Alasan kami guna elektrik unimap adalah tak munasabah. Student ada hak guna kemudahan dalam kolej bila-bila masa yang mereka perlukan. Ops, aku tak termasuk.

Dalam perjalanan balik bilik tu kawan aku cerita satu benda lagi yang agak mengejutkan. Unimap taknak nama islam dalam biro kerohanian. Nak bagi kat india untuk pegang post sebagai biro kerohanian MPP. Ditambah pulak sekarang ni 4 calon Pro-M menang kerusi perwakilan pelajar unimap. So, ada kemungkinan usrah akan diharamkan. Ala, sekarang pun bukan dapat kebenaran. Macam-macam sekatan dikenakan kepada student yang nak buat program islamik tapi takde pulak 'macam-macam' bila student bangsa/agama lain buat program-program mereka. Apa ni?! Ini unimap atau Lim Kok Wing University?

"Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing), dan ia akan kembali asing. Maka beruntunglah orang-orang yang asing." (HR Muslim)

Itulah nasihat aku kepada kawan aku which is actually anak usrah aku. Umat ini sedang tenat. Kerja kita masih banyak dan tak termampu kita nak buat semua. Tambah pulak bila ada segelintir umat Islam sendiri yang menjadi batu penghalang kepada kebangkitan generasi muda islam. Mereka mengikut telunjuk para pemimpin kuffar dan dididik menjadi tangan dan kaki para musuh islam untuk menghalang kebangkitan ini.

"Mereka hendak memadamkan cahaya (agama) Allah dengan mulut (ucapan-ucapan) mereka, tetapi Allah tetap menyempurnakan cahaya-Nya meskipun orang-orang kafir membencinya." (QS As-Saff:8)

Cuma ada nasihat daripada seorang ikhwah hizbi di unimap, "Banyak SB kat unimap".

SB?

Siput Babi~



Hehe~

1 shuriken:

abu idris said...

Negara Islam adalah Daulah Khilafah yang dipimpin oleh seorang Khalifah yang telah runtuh pada tahun 1924.

Lihatlah Blog Ar Rayah World News
http://ibnuyassir.blogspot.com/

Untuk mengetahui perkembangan terkini kebangkitan KHILAFAH.

Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template