Monday, June 08, 2009

Ini Sejarah Aku (ISA)

Bismillah...

aku mungkir janji lg arini. ko ni trok tul la pali. jgn hapdet blog ni! x reti2 la ko ni. aku mmg xmo hapdet tp org2 ni suh aku hapdet gk. aku dipaksa dan memaksa diri utk hapdet. ngeh3... [monolog dlm esofagus].

psl karutan aku yg lps, aku btoi2 mintak maap kt sape2 yg trase liver dgn post tu. aku x bniat pn nk kutuk akhawat. aku bkn jenis yg suka bt generalization. pukul rata sume bende tu bkn cara aku. aku moderate. tp bila bc komen2 tu, aku rs bsalah plak. aku rs cm rmai akhawat/pmpn yg komen seolah2 aku bias, berat seblah, diskriminasi gender etc. aku mmg dh janji xmo reply komen wlu sesen pn dlm post tu tp aku xleh handle gk. aku nk komen gk tp masa aku type komen aku yg pjg berjela2 tu, laptop aku hang. bodo tul la. aku hempok gk laptop ni kang. so aku amik keputusan tulis post ni. kire barter system dgn komen tu la. kpd pencinta bhs melayu, sori la aku x bminat nk tulis skema2. so, klu x suka, xyah teruskan bacaan anda. harap maklum. tQ.


psl tajuk post ni, aku bkn nk popularkn diri tp aku nk ambik sebuah contoh kehidupan aku. mane tau korg dlu pn sm cm aku atau lg bgus ntah2 lg teruk. aku mmg teruk, aku ngaku awai2 sng sket.

hampehh..aku xtau nk tulis ape. dh lupa point2 masa aku komen td. xpe2..hari ni mmg palat tp esok masih ada [quotation from darimanentah.com hahaha]

ok, kembali smula kpd point aku. aku rs korg kn bc karutan 3 tu 12 kali kot. bc btol2. aku x kutuk akhawat ok. cuma cth tu aku nampak dan naqib aku crita. korg ni x phm2 ke? aku ada tulis "sebaliknya" bermakna ikhwah pn sama. aku pn sama. konon2 nk jaga tsiqah dpn ikhwah/akhawat. bodo tul la. jgn jd hipokonkrit! [ni bermakna hipokrit kuasa 17]. tp nape dgn org len x plak ko nk jage tsiqah tu??! [ni utk diri aku sniri dan korg yg mkn cabai tu].

ni kisah aku time memula dpt tarbiyah kt matrik dlu:

dlm bilik member2 aku, kringg..kringg..
aizam: assalamualaikum..sapa ni? [perbualan diteruskan seminit kot]
apiz: sapa tu?pmpn ke?
aizam: aah. ntahla. xdk dlm ctc no.
apiz: xyah dok layan la. jd fitnah je. delete je suma no pmpn dlm hp tu.
aizam: ana dh delete suma no pmpn dlm hp ana.

aku terkejut jap. xleh ke ctc pmpn. fitnah? kn buang gk la suma no pmpn. aku pn delete gk suma no pmpn dlm hp aku. kecuali mak, kak dan adik aku dan sedara mara yg pmpn [including makcik2 aku]. pastu ada gk bdk2 skolah aku yg ctc. aku buang simkad then beli no baru. beralih kpd celcom. hahaha..boikot maxis, boikot ananda!
nk jadik critanya, aku dicop sombong sbb bila jumpa kt lecture hall pn x tegur. bt2 bodo je. lantak la diorg nk kata apapn. aku nk "berubah".

sampai msuk u, aku still cmtu. recap masa msuk thn 1, aku x campur dgn pmpn. aku boikot prgm2 department. aku x join gathering dgn kwn2 sekelas. x caya tny la bdk2 kelas aku. pnh sorg bdk kelas msg aku, aku reply "sori, aku harap ko delete no aku lps aku reply msg ni. tq". org ckp aku syadid. pny psl kt aku la. yg ko x puas ati apsal?

ramai yg x sng dgn sikap aku yg cmtu. aku sedar. aku perasan. tp tu stand aku. aku xtau cmne nk jd moderate dan tolerance. lgpn time tu, kami x pnh discuss pape dgn akhawat. org2 yg dh kawin je handle apa2 yg perlu antara ikhwah dan akhawat. prgm2 pn berlainan. ikhwah bt prgm sendiri. akhawat pandai2 la nk hidup. dan aku x knal sorg akhawat pn! lgpn aku busy. hidup aku dakwah dan study je. klu aku nk kawin aku ckp je kt murobbi aku. nnt diorg setelkn sume.

kemudian aku mengalami "cultural" shock. pencairan fikrah berlaku. aku dh x mcm dlu. korg bleh tgk sniri skrg. doakan aku kembali cm dlu. harap ada sokongan dr ikhwah2. kita sm2 berubah. klu nk laksanakan islam kita mesti ubah diri kita. klu zaman sultan muhammad al-fateh dlu, klu nk berperang mesti kn bangun tahajud. solat 5 waktu mesti berjemaah kt masjid. solat rawatib kn jaga. baca al-Quran at least 1 juz sehari. kata nk jd da'i, baca al-Quran pn malas, apekess?? dakwah ni xkn berjaya bila da'i2nya x bersih. penuh karat jahiliah sana sini. semangat nk ubah org tp diri sendiri xnk ubah! ko x bc al-Quran ke? Allah murka kabir kt org2 yg suh org len bt baik tp lupa pd diri sniri.

aku nk dan sdg berubah!


mase aku type post ni, ada lg kutukan2 yg msuk dlm post tu. termasuk kt shoutbox aku suh aku kurangkan kutukan. bermujahadahlah. aku x phm ni? jumpa aku nnt, terangkan. aku tgh ada mood nak gaduh dgn org!

aku nk tny, kt mana aku kutuk? aku kutuk akhawat? c'mon la. tu contoh yg aku nmpk sendiri dan murobbi aku crita. bukan aku reka2. benda ni bukan kecik. org2 yg kononnya bt keje dakwah tp hipokonkrit. sorila, korg kn bg peluang aku jadi diri sendiri kt blog aku sendiri. klu x puas hati, kita bcg la elok2. klu korg nk kutuk aku sbb aku bg contoh akhawat je, ok fine. aku bleh bg contoh ikhwah. tp apa gn? nk suh korg gaduh ikhwah/akhawat? korang dpt dosa, aku dpt 2X dosa sbb mulakan sunnah sayyiah. ckupla dosa2 aku yg bertimbun ni.

keje dakwah ni keje besar. igt lg x 7 tahapan projek mega kita? nk bina org yg btul2 tajarrud bukan sng. nk bina diri jd tajarrud kpd dakwah pn x lepaih lg. byk lompang2 jahiliah. cmne dakwah nk berjaya dgn org2 cmni?

ada yg ckp post cmni [karutan 3 or semua post aku] x elok utk dakwah. trima kasih byk2. doakan aku tulis bende2 yg pekdah kpd dakwah. aku x reti menulis secara beretika. aku tulis apa yg aku pikir dan rasa. aku x reti berlakon baik. otak aku xleh brenti pikir. aku critico-analyst but psycho. aku suka pendam. xtau sakit apa. maybe paranoid?

sekali lg, aku mintak maaf sgt2 kpd org2 yg trase dgn post tu. aku akan truskn dgn style aku. skali lg, hari ni mmg palat tp esok masih ada. Allahu a'lam.


p/s1 aku tulis supaya aku sedar dan btulkn silap aku. korg? suka atila...
p/s2 lupa nk habaq, mmg keyboard laptop aku "x ckup button"..hahaha..
p/s3 aku akan berubah! doakan aku rakan2.

13 shuriken:

Anonymous said...

ape maksud pencairan fikrah/?

so, better ikhwah n akhwat kerja asing2 la?

It's up to u, think more deeper...

ibnu yazid said...

ssh ckp dgn org yg x fhm bhs mesia ni. x sume term boleh gn utk semua keadaan. jgn bc dgn emosi. jgn x tentu psl generalize. jgn suh org je pikir, lu pn kn pikir gk beb. jgn komen gn anonymous. jgn judge perkataan org len sesuke oren je. psl term pn gaduh ke?

sahabat said...

haha..sukahatila..

Marah nampak..aku tanya dengan nada baik,(terpulang ko baca macam mane)

Siapa yang tak rasional sebenarnya?

Setiap posting ko kan selalunya bermatlamat

ibnu yazid said...

ooo..kire ko nk bg aku marah la.
bgus sbb ko berjaya, wlupn ko gn "sahabat". terima kasih. mungkin ko power dr segi ilmu, amal dll. aku respek. ko mungkin dh lm dlm dakwah. ko lebih byk mkn garam. mungkin ko gn prinsip seniority dlm dakwah.

aku xleh puaskan ati semua org tmasuk ko. so tenkiu very much!

Nissa Arus said...

adeh.. (saje je nak nyemak) :P

sahabat said...

Ya Allah apela dosa aku...
aku bukan niat begitu...
dan aku tak perlukan respek-kepepek tu...

Aku cuma hrp org yg bc blog ko dpt fhm mcmner ko nak..

Bukan paranoid kr,skeptik ke...whatever...

ibnu yazid said...

Terima kasih sekali lagi kepada sahabat. Moga perbincangan ini membuahkan amal. Tidak sia-sia. Dah baca al-Quran hari ini?

Bukan Sahabat said...

Cerita silam anda tu tak membantu. Berhentilah menulis tulisan2 yang merosakkan dakwah macam ni.

ibnu yazid said...

yg ko x puas hati apsal? ko nk gaduh? klu x puas hati, ko bleh tulis kt blog ko! ko igt ko power sgt? tulisan ko byk bantu dakwah ke? pegi jahanam!

YamaShita KaiTo said...

Astaghfirullah...

Ya akhi....sabar ya akhi...

haha~

Tak tahan dengan kate2 terakhir...
"pegi jahanam!"

Sian "bukan sahabat" tuh....

Anonymous said...

Hmmmm....


Jom kita bersama BERUBAH!


1Malaysia
1Khalifah
1World
1Aqidah!!!

Allahuakbar!

Anonymous said...

salam..

sabar ibnu yazid..
kite nak tego biar berhikmah.
biar la jd cm dulu, tak kontek ngan akhawat/pempuan tanpa sebarang keperluan. ana doakan.. jom sama-sama berubah......

please, jangan jadi pemarah sangat.. please..

ibnu yazid said...

salam kepada semua pengomen..hehe..

it's quite late to post my comment regarding this issue. i found myself in a very complicated situation after go through all comments in this post. it's very hard for me to explain the real points of mine when emotional justification takes place. some people may read this insulting because the so-called "double-standard" examples, really?

first, sorry from bottom of my heart for being impudent. i admit my fault as i am human. so, please forgive me. (^_^")

[bhs melayu plak]

point ana yg paling utama adalah untuk berfikir ttg neraca amal. apakah timbangan kita dlm beramal? jika silap dlm meletakkan timbangan dlm beramal nescaya kita akan merasa betul dgn tindakan kita yg salah. mungkin ramai yg tidak bersetuju. perbezaan pendapat tidak pernah mengurangkan secuit ukhuwwah pun di antara ibnu umar dan ibnu abbas r.a. masing2 menghormati kelebihan dan kekurangan diri. sebab apa? kerana mereka meletakkan neraca amal pd tmpt yg betul. kerana mereka faham manhaj islam. kerana mereka faham fiqh ikhtilaf (fiqh perbezaan pendapat). kerana mereka faham sifat murunah (fleksibiliti) dlm islam. kerana mereka memahami islam itu sendiri. bagaimana dgn diri kita? jauh sekali...

secara peribadi, ana menganggap bbrp komen adalah bersifat serangan psikologi. mungkin juga bersifat serangan peribadi. tp ana akui cara ana membalas serangan itu gagal mengikuti fiqh islami. keterlaluan, mungkin itu kata yg paling sesuai. ana blaja sesuatu yg menarik ttg psikologi penulisan drpd komen2 antum. yg paling best bila dpt merasai sendiri praktikal drpd teori aksi-reaksi newton. hehehe...

ana x pnh mengajak kita berburuk sangka kpd sesiapa. tp kn igt, bukan semua persangkaan itu dosa! adakah kita masih ingin berbaik sangka apabila melihat kemungkaran di depan mata? cuma persoalannya adalah bagaimana cara kita merespon kpd keadaan tersebut. cara, metodologi, kaedah dll. how?

ana faham, sape yg baca kisah ana tu pasti akan cop ana sbg taklid buta, syadid melulu, x faham etc. that's the truth. tu point ana. sikap cmtu x pnh dituntut oleh islam. cuba berfikir secara lateral. think another side of the problem. fiqh islami telah menggariskan cara2 bergaul dlm islam. dlm amal jamaie juga ada kaedah2 interaksi dan komunikasi antar-gender. persoalannya adalah sikap kita dlm merespon situasi lalu meletakkan neraca yg sesuai dgn manhaj islami.

berhenti pd teori! nahnu qaumun 'amaliyyun. kami kaum yg beramal. kejayaan dakwah ni xkn berlaku sekelip mata. prosesnya terlalu lama, pendukungnya sedikit dan byk halangannya. betapa ramai pakar teori yg akhirnya kecundang bila berperang di medan amal. betapa ramai yg beramal ttp tidak ikhlas. begitu mahal harga syurga idaman kita semua.

akhir sekali, ana sekali lg meminta maaf kpd semua pembaca blog ini di atas segala kekhilafan diri. smg setiap teguran antum menjadi impetus kpd ana utk trus menyumbangkan sesuatu kpd dakwah islam yg kita cintai. smg segala dosa2 kita diampunkan oleh Allah Swt insyaAllah.

Allahu a'lam

Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template