Friday, June 05, 2009

Karutan 3: Aku pelik sungguh....

Bismillah...

Direct to the point.

Tadi masa aku balik dari library dgn kwn aku, aku nampak sorang pompuan pakai tudung labuh. [Jgn pikir bukan2 plak! Aku bukan ushar die]. Aku nmpk dari belakang. Dia tgh jalan dgn sorang laki. Berdua. Berbincang sesuatu. Jauh. Aku tak dengar. Aku tny kwn aku ni,

"Min, ko rasa pompuan yg pakai tudung labuh tu lecturer ke student?"

"Entahlah, mcm student."

Bila kami dah selari dgn diorg, maka betullah, mmg seorang student. Laki tu seorang chinese.[xde gaya lecturer pn, i sure.]

Aku cuba wujudkan perbincangan.

"Kenapa ye, pompuan/laki yg so-called "alim2" ni ok je bila dgn kwn2 yg chinese or bukan ikut usrah. Tapi bila dgn sama2 dlm persatuan islam or sama2 ikut usrah, malu ya amat! Nak angkat muka pun x berani. Nak ckp pn cover "xlehblah". "Jaga" sungguh hubungan laki dan pompuan. Inikah yg dinamakan tsiqah?





Dulu2 [dh lama dh] naqib aku pnh bcg dlm halaqah. Ada satu kes, cmni critenye,

Ada satu group akhwat nek lif. Aku x igt nk nek ke nk turun. Tp kt satu tingkat tu, lif terbuka then ada bbrp org ikhwah nak nek lif gk. So bila ikhwah ni masuk, geng2 akhwat ni sume kuar. Tsiqah la konon. Haha. But the case is, nape bila ikhwah2 msuk diorg ni kuar reramai tp klu ada org lain nek diorg tercongoh kt dlm tu x kuar plak?? Pelik sungguh tahap tsiqah cmni. Mana lagi selamat, ikhwah ke makhluk asing yg x dikenali? At least ikhwah ada, dpt gk defend akhwat if case2 yg x diingini berlaku. So, what's the problem? Kesian aku dgr crite nih...


Aku tau, ada batas hubungan laki dan pompuan. Tambah plak bg org2 yg syadid [baca: keras nak mampuih. hehe...], konon2 nak amal Islam secara syumul tp salah tempat. Tak ke zalim namanya jika bertindak cmtu? Allah suruh tundukkan pandangan bukan bermakna jalan tunduk bawah pastu langgar tiang kt depan. Jalan steady je. Klu pompuan bila nk ckp dgn laki2 or sebaliknya jgnlah dgn suara yg kasar. Konon2 jgn lunakkan suara kt laki ajnabi. Ckplah baik2. Dh byk kes org crite kt aku, terase dgn akhwat sbb ckp kasar gile. Ikhwah pn ada perasaan gk. So, jaga percakapan. Mana lagi teruk, korg nk jaga ikhtilat ke sakitkan hati org? Tundukkan hati tu. Kawal perasaan. Mmg fitrah, laki suka pompuan, pompuan suka kt laki. Normal la. Kalau x, baik korg gi check dgn psychologist. Ntah2 korg ni spesis gay or lesbian ke makhluk asing dari pluto.

Okla, sbnrnya aku telah memungkiri janji. Aku igt xnk menulis blog, tp tgn aku ni gatai sgt nk mengarut lps jumaat. Hahaha..so, inilah karutan ketiga. Ilmiah la gk kan? Tepuk2, hehehehe...

Allahua'lam

20 shuriken:

Nissa Arus said...

ko jeles eh.. :P hehehe.. saje je nyakat ko. ngeh ngeh ngeh..

denaihati said...

dunia yang sebenar di luar pun gitu ...kalau Islam yang berjuang berlandaskan Islam tak akan sudi berkawan dengan Islam yang di katakan berjuang tidak berlandaskan Islam tetapi dengan ...orang bukan Islam boleh berpeluk dan minum bersama...kerana mungkin ada kepentingan bersama.

Anonymous said...

Biasanye macam...tapi pompuan type camni besenya nk ikhwah jugak pasangan hdp depa...time jela seadanya eh..benda pelik,kdg2 xle nk ubah kan..

Anonymous said...

salam..
waa..karutan menarik..=p

bru td kt0rang ade bincang psl akhawat berpurdah yg hanya tkut pd ikhwah2 malaya kt cni..
tp ngan org arab selambe jek..
(xsemua la..sstgah jek)

tp rsenye kan..
knp b0le jadik cmni kan..
sbb kan..

d0rg tau risik0 ntuk berlaku sst antra mereka dgn lelaki lebih kpd llk kaum sndirik drp llk kaum lain..

mksudnye,d0rg rse risik0 utk hati2 tu bermain perasaan lebih kpd llk kaum sndiri,sbb d0rg cm beranggapan dgn llk kaum lain,cm mustahillll jek nk ADE PAPE berkaitan hati ni..

k0t..

sbb tu 0g yg pkai purdah kt cni p0n sstghnye hnye tutup setutupnye bile jumpe ikhwah2,tp bile gi mkn2 kt luar,xde lak nk tutup bile pelayan arb tu anta 0rder..

n_n

tp x semua akhawat cmtu kan sbnrnye..
(hehe..maseh nk membela akhawat)
cume masalah sstgh d dorg jek membuatkan tempiasnye kne gak kt org lain..

Everlasting Eternity said...

erm...sbenarnya akhwat 2 nk cri ikhwah yg alim2...
so,bla dpan ikhwah2 nie,klu bley,biaq nmpak thiqah n alim je...
xnk la mnampakkan kkurngan dorg...huhu~

ding caram said...

hmm..rasanya cam nak bersetuju ngan anonymus yg kedua kat atas nih..

maybe cam nak jaga hati kut.

entah a..tapi memang dah selalu sangat org pertikaikan menda nih..

ehh.. assalamualaikum!

Budak TK said...

wah...sedapnyer diorang membuat, menjual dan membeli kelepek...
betul @ tak. tatau...

akhawat je ke yang macam tu? ikhwah tak?

stuju dgn 2nd anon. Dan perempuan/akhwat ni memang ada berbagai perasaan yang pelik. so itu mgkin sebab dia nak jaga diri.

ikhwah ada terasa dengan akhawat pasal style cakap ker? takut jugak ana kalau ana ada buat macam tu. kalau ada, jangan segan2/takut2 nak tegur yea ikhwah..

kadang2...kasar tu memang sebab rasa nak marah... astaghfirullahal'azhim..

Anonymous said...

"ikhwah ada terasa dengan akhawat pasal style cakap ker? takut jugak ana kalau ana ada buat macam tu. kalau ada, jangan segan2/takut2 nak tegur yea ikhwah.."

macam mana ikhwah x "tergoda" bila akhawat ckp mcm ni?
ana rasa kita memang kena tegas tapi bukan tegas yang macam sarjan askar tu. Cukuplah ayat itu simple dan padat. Tengok ayat tu, lembut je kan bunyi nya?


adoyyy..dema ni kelakar lah..kat depan kemain malu-malu, tp dalam chatbox ker komen ker, faham2 sendirik...

sorry terkasar bahasa sikit, melihat fenomena ini rasa masa jelik sikit

Budak TK said...

MasyaAllah...

xyah cakap paper lagi senang ek...

Anonymous said...

kekarutan yg bleh buat akhawat terpikir2.ikhwah pn bukn cm2 ke?ana setuju bler ade anon yg kte nk jage hati... chatbox or ape2 medium between akhawat untuk ktorng tukar pendpt itu hak privacy.kami pun ade cara tersendiri kalo sesama akhawat

Anonymous said...

fikir-fikirlah.
lakukan lah mana yang patut.
selagi tak melanggar syara'.
Ingatlah perempuan keluar pintu rumah sahaja fitnah, diri sendiri kena jaga macam mana nak kawal fitnah tu

HafizAdam said...

pompuan, kalau dah seksi, pakai purdah, rudung labuh ke, tetap seksi.
so takyah nak berlagak tsiqah ngan lelaki Melayu.
gedik sangat nampak.
nah satu kesah yang serupa

Pengutuk said...

ikhwah oh ikhwah...

sudah2 la tu...


better check urself first...

sedap sangat kata kat akhawat...

Huhu...



p/s:Rasa2nyapostingcamnixbaeklauntukkesihatandakwah...wallahua'alam...

Tarhata Kiran said...

Assalamua'alaikum...

to ikhwah:

Kalau antum rasa benda tu kat kena, perlu diperbetulkan, antum bagitahulah kepada akhawat yang berkenaan. Tak boleh main pukul rata macam ni. Kalau antum tak bagitahu, mungkin akhawat tu tak perasan pun perkara tu terjadi. Ana pun.Daripa antum dok mengumpat kat belakang, orang lain pulak yang kena tempiasnyer.

Perkara macam ni simple untuk diperbetulkan. bukanlah memerlukan satu perbincangan yang mengaibkan dan menjejaskan nama institusi dakwah atau orang yang menggerakkanya.

Allahu'alam.. mungkin antum lebih tahu.

ibnu yazid said...

kesian kt korg...

paranoid...tu je aku bleh gambarkan kt korg..

aku bukan wakil ikhwah. aku non-partisan, non-align, bohemian. tenkiu!

ProfHussaini said...

Kita semua menolak al-hawa

Perkara sebegini tidak sepatutnya menjadi isu antara kita yang benar2 mengetahui agenda besar hidup kita

Kalau bukan kita yang husnuzon kepada ikh/akhwat kita, kita harapkan siapa lagi yang bisa melakukannya?

aku seorang wanita said...

persoalan yang sama bermain dalam kepala ni.

kenapa tah. bila pegi meeting dgn bebudak baek2 je, ghase nak pakai sesopan yg mungkin, sdgkan kite tau yg bebudak baek tu SURE jaga mata punyer.

tp bile nak g meeting dgn bebudak campor2 bangsa (contohnya), "alah, pakai tudung ni je lah (tudung jarang), malas nak iron tudung lain", sedangkan kite tau bebudak yg tak brape baek tu (MUNGKIN) tak jaga mata pon..

sendiri pelik dgn diri sendiri. bkn saye je, rasenye budak pempuan lain pun ramai yg camni. ape pun, harap teguran dgn lebih berhikmah. mmg la terase kan..dah kite yg buat.

ada betolnye kata Tarthata Kiran, kdg2 kite tak sedar ape yg kite buat. atau sedar tapi buat2 tak sedar. bile sedar betol2 sedar, kite nyesal buat camtu. & kite ingat satu hadis ni..
"Sebaik2 org yg berdosa adalah org berdosa yg bertaubat"

jadi ape yg saye nak ckp.org2 mcm saye mmg akan terase gile la..harap pasni dpt tegor dgn berhikmah.tu je.

permata said...

kdg2 rasa makin malas nak update blog, bila terfikir yg diam itu lebih baik dari berkata2. bila cuti je, jumpa mcm2 ragam org, mmg byk sgt benda nak kritik.

lebih baik biar ketidakpuashatian itu bermain2 dlm hati kita je, drpd kita buat org lain sakit hati. atau mungkin lebih baik buat mcm nabi masa zaman jahiliyyah Mekah, dia g gua hira', takde pun sakitkan hati orang.

ibnu yazid said...

kpd semua pengomen...

sila baca komen ana di post ini sejarah aku (isa). sedangkan rasulullah saw ketika haji wada' ckp kpd sahabat2 yg hadir;

"hendaklah sesiapa yg hadir menyampaikan kpd yg tidak dpt hadir. smg mereka yg tidak hadir lebih memahami perkataanku drpd kalian"

sbnrnya benda ni x panas klu org berusaha memahami perbezaan cara fikir. ana rs momentum ketidakpuasan hati tu hanya apabila sesetengah org meletakkan emosi di hadapan rasional. apabila membaca sesuatu, kita xleh absorb semua benda bulat2. bak kata lecturer ana dan ana setuju,

"x semua yg ditulis dlm jurnal2 tu betul. research and rationalized."

ana stuju dgn cdgn permata tu: baik diam dr sakitkan hati org.ok

tp pendirian ana:

dlm amal dakwah amar makruf, baik diam tp byk amal. nahnu qaumun 'amaliyyun. tp dlm hal kemungkaran/kemaksiatan, wajib ckp, diam redha berdosa. beruzlah bukan sikap daie. contoh rasulullah saw tu hanya valid b4 kewajiban dakwah diturunkan. slps turun wahyu, rasulullah saw x rehat dh.biarlah kena caci maki etc, kn bt gk.

sbnrnya bila ana bc komen2 yg panas tu, ana melihat dr perspektif psikologi. mungkin org tu cuba provoke. but when emotional vindication put ahead, people always starting to search for problems rather than solutions. ana rs, contoh yg ana bg tu adalah punca. dan of course sbb "org2 yg dlm kreta ni" terasa sgt2 dgn contoh tu. cuba berfikir secara rasional. jgn kaitkan org2 dlm crita tu dgn anda. think positive. anda adalah org lain yg cuba utk memperbaiki masalah tu. jika anda sendiri mengalami masalah tu, mulakan dari diri anda.

agak sedih sbnrnya sbb kebanyakan komen2 adalah negatif. tp tu bt ana lebih yakin dgn apa yg ana tulis. cuma teori aksi-reaksi tu mmg best. isu ni mmg kecik sgt tp klu isu kecik cmni x setel, jgn mimpi nk baiah khalifah. ana cuma nk org berfikir bgmn nk letak timbangan dlm beramal. mungkin salah contoh atau contoh terlalu besar bg sesetgh org. tp menghormati pndgn org lain tu penting wlupn dia gila!

sejak akhir2 ni suka komen pjg2. mungkin sbb idea menulis tu byk tp kerja lain lg byk. sekali lg, mintak maaf noo kpd semua pembaca, sahabat, bukan sahabat, profhussaini,permata,ding caram,aku seorang wanita, tarhata kiran, budak tk,anon2,dinmat,pengutuk, denaihati, nissa arus, everlastingeternity dan semua yg x puas hati tp pendam sbb takut lukakn hati sahabat2 yg lain. sama2lah kita istighfar kpd Allah. lps ni nk kutuk ana, kutuk la. x kisah pn. hehehe...

tambahan lg:

ana rs korg x expect ana akan tulis perkataan yg kesat cmtu kan?haha...dh lama tinggal carut-marut ni (maklumla dlu bdk jahat..huhu).

menghitung hari ni...hehehe...


Allahu a'lam

ProfHussaini said...

hhahahahahahahahhahaha

ps=balas dendam coz nta gelak kat ana hari tu

Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template