Thursday, June 25, 2009

Men Are From Mars, Women Are From Venus

Bismillah...

Front page

Ni aku copy kat kulit belakang buku ni:

"...a superb guide for understanding male-female relationships."
Harold Bloomfield

Once upon a time Martians and Venusians met, fell in love, and had happy relationships together because they accepted their differences. Then they came to Earth and amnesia set in: they forgot they were from different planets.

Using this metaphor to illustrate the commonly conflicts between men and women, Dr. John Gray explains how these differences can come between the sexes and prohibit mutually fulfilling loving relationships. Based on years of succesful counselling of couples and individuals, he gives advice on how to counteract these differences in communication styles, emotional needs and modes of behaviour to promote greater understanding between partners.

Men Are From Mars, Women Are From Venus has helped millions of men and women to understand each other better. It is an invaluable tool for developing deeper and more satisfying relationships.


---------------------------------------------------------------------------------------

"It is rare to find a non-fiction book that is a page turner, but John Gray has written one."

Susan Page

Ada lagi ni. Klik bawah ni!


Book Description:

1. Tajuk:

Men Are From Mars, Women Are From Venus - A Practical Guide For Improving Communication and Getting What You Want In Your

2. Penulis:

John Gray PhD

3. Penerbit:

Thorsons

4. Terbitan pertama:

1992 (Masa aku tadika..LOL)

5. Harga:

Aku beli kat Popular Bookstore kat Mall apentah(ape ek??) kt Kota Bharu Kelantan dengan harga RM36.90. Boleh tahan mahalnye..

6. Tujuan beli:


Saja suka-suki . Haha..Sebenarnya aku baca buku Aku Terima Nikahnya tulisan Ustaz Hasrizal Saifulislam.com. Dia yang suggest suruh baca buku ni. Aku dipengaruhi.....

7. Tarikh beli:

Dec 2008

8. Progress bacaan:

Tak sampai separuh pun lagi..(^_^")..

9. Status:

Halal tapi takleh pinjam lagi buat masa sekarang (^_^)...

10. Overview: Taken from Chapter 1

Imagine that men are from Mars and women are from Venus. One day long ago the Martians, looking through their telescopes, discovered the Venusians. Just glimpsing the Venusians awakened feelings they had never known. They fell in love and quickly invented space travel and flew to Venus.

The Venusians welcomed the Martians with open arms. They had intuitively known that this day would come. Their hearts opened wide to a love they had never felt before.

The love between the Venusians and Martians was magical. They delighted in being together, doing things together, and sharing together. Though from different worlds, they reveled in their differences. They spent months learning about each other, exploring and appreciating their different needs, preferences, and behavior patterns. For years they lived together in love and harmony.

Then they decided to fly to Earth. In the beginning everything was wonderful and beautiful. But the effects of Earth's atmosphere took hold, and one morning everyone woke up with a peculiar kind of amnesia - selective amnesia!

Both the Martians and Venusians forgot that they were from different planets and were supposed to be different. In one morning everything they had learned about their differences was erased from their memory. And since that they emn and women have been in conflict.
11. Sepatah dua kata dari aku (bukan nama sebenar):

Mula-mula baca buku Aku Terima Nikahnya (pinjam dari awgqs), saja-saja. Ramai "perawi" cakap buku tu best. Dah tahap mutawatir. Bagus gak sebab Ustaz Hasrizal gabungkan pengalaman dia dengan pelbagai teori-teori psikologi dan kerumahtanggaan (ada ke istilah ni?). Dan salah satu yang beliau sering sebut-sebut adalah mengenai buku ni. Aku jadi obses (betul ke?) Masa cuti sem lepas aku berjaulah ke pantai timur. Jumpa plak buku ni. So, buku ni la peneman aku sepanjang perjalanan tu. Alhamdulillah, bila jumpa rakan-rakan je, mesti yang pertama sekali ditegur, "Haihh, dah nak "tuuuuttt" [censored] ke?". "InsyaAllah, tak lama lagi", pertanyaan dibalas. Dan pertanyaan2 atau gurauan2 yg sewaktu dengannya.

Alhamdulillah, perspektif semakin berubah sedikit. Apa yang diceritakan oleh John Gray ni sebenarnya dah ada pada diri Rasulullah saw;

"Dan pada diri Rasulullah itu terdapat suri teladan yang baik bagimu."
(QS 33:21)

Maksud aku nilai-nilai yang cuba diterangkan oleh beliau. Sebenarnya bukan perkara baru. Bagi aku, Rasulullah saw dah menunjukkan contoh yang ahsan (terbaik) dalam etika pergaulan antara kaum adam dan hawa. Membaca buku-buku camni sebenarnya satu keperluan terutama bila berhadapan dengan pelbagai ragam manusia. Sesungguhnya hikmah itu barang mukmin yang hilang, di mana jua kamu menjumpainya, maka ambillah.

Allahu a'lam
Wa barakallahu feekum
Wassalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

*teng2 tenenene...[lagu lepas abih kuliah tafsir ustaz zahazan] ngeh3...

4 shuriken:

~*puding caramel*~ said...

salam

buku ini tak baca lagi. tapi baca part best je kawan tunjuk itupun masih dalam que nak pinjam sebab hot stuff. ade juga baca aku terima nikahnya banyak kali ustaz hasrizal promote buku ini tambahan lagi isterinya yang hadiahkan

betul2..selalu kena perli bila tengok tajuk buku ATN itu. tapi isinya tak adalah berkaitan ptutt saja. ia pasal kehidupan. paling tersentuh part yang ayahnya meniggal [ttbe komen buku lain pula. ahha sebab buku ini dah habis baca]

p/s: hiyark komen tapi xappear pastu tak boleh tukar nama lain. ding karam. hee~

btw, itulah cabaran penulis blog. mcm2 jenis pembaca. kdg2 fikir byk kali nak publish ke tak sesetengah post itu. kelebihan untuk penulis yang tak dikenali

klu nk marah sgt. jgn reply ape2. bia lah org itu syok sendiri pastu delete komen die. dr org nmpk kelemahan kita melalui perasaan marah kita.

just giving my 2 cent. dari seorang ding yg karam dlm dunia belog yg begitu luas dan byk pancaroba ini.

sekian wabillahitaufiq walhidayah wassalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh. ^___^

[Ab.ngah] said...

aihh... paley... :D

baca bagi habis deh. Boleh kita diskusi pulak.. :)

Abu Hurairah™ said...

6. Tujuan beli:

Saja suka-suki . Haha..Sebenarnya aku baca buku Aku Terima Nikahnya tulisan Ustaz Hasrizal Saifulislam.com. Dia yang suggest suruh baca buku ni. Aku dipengaruhi.....

8. Progress bacaan:

Tak sampai separuh pun lagi..(^_^")..

............................

Sama la huhu.

irshadian said...

aku ada 2 copy beli dan diberi kemudian memberi, sama la terpengaruh ust hasrizal. bagus baca, buku bagus, tp ngantuk

Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template