Tuesday, May 12, 2009

Exam, Demam dan Mukhayyam X-REK'09

Bismillah...

Wahhh....dah lama gilerrrrr tak update. Berhabuk, bersawang, taik cicak penuh, lipan, kutu babi ba alif ba ya dan sewaktu dengannya. Perghh!! Sape punya stokin busuk yang telah menyebabkan aku demam selama seminggu nih? Pengotor betul-la. Lipas pun tak kotor macam ni. Nasib baik la blog ni kat alam maya dan fantasi. Kalau tak dah lama kena saman dengan MPJBT. Kurang asam jawa betul la pemilik blog ni!! Dah la merepek merapu melalut tak ingat pastu nak membebel tak tentu pasal. Oii! Nak membebel balik kampung la. Apa kena mengena??

Ok. Let begin. Sebenarnya nak bercerita pasal aku je kali ni. Segalanya bermula ketika hari ahad 3hb/5. Petang tu ada meeting fasi untuk mukhayyam X-REK 2009. Pong pang pong pang cerita, aku kena jadi PIC (Person In-Charge) untuk trekking yang mana bagi aku adalah nukleus program mukhayyam ni. Besar gilerrr tanggungjawab tu. Nak dijadikan cerita, aku ada exam esoknya (Isnin 4/5) dan rabu (6/5). Modul trekking nak kena submit selasa malam. Kerja gila kan?? Tapi aku terima jela sebab orang lain semua dah ada tugas. Dan ketika tu aku ras "fit" dan sangat bersemangat untuk buat modul terbaik.

Mudahkan cerita, lepas exam yang gila punya susah "senang", badan aku dah rasa lain dah. Dan ketika petang tu, rasa panas menyelimuti seluruh badan. Malam tu memang takleh tidur sebab badan aku panas sangat. Nak tidur bawah kipas yang buka "full throttle" pun masih panas. Sebab tak larat nak gi surau pagi tu aku solat la dengan sorang ikhwah ni. Aku suruh dia jadi imam tapi dia taknak. So aku jadi la imam. Habis je baca al-Fatihah, dah rasa pening. Pastu....

Aku pengsan. Jatuh "free fall" dari kedudukan berdiri dengan belakang kepala terhentak kat lantai. Ikhwah yang jadi makmun tadi pun stop solat dia sebab tengok aku macam dah "takde harapan". Dia goncang-goncang aku sambil menangis memanggil nama aku beberapa kali. Dan aku tersedar. Pastu bangun tidur atas tilam sampai tengahari. Sakitnya kepala dan seluruh badan hanya Allah saja yang tahu. Aku nak bangun study sebab ada exam pagi esok tapi takleh bangun langsung. Solat pun duduk je. Makan pun tak lalu. Ya Allah! Nikmatnya sihat baru terasa time sakit.

Esoknya, pagi-pagi lagi aku dah telan panadol actifast 2 biji sebab kalau tak aku tak larat nak gi ambil last paper. Dah la tak study apa-apa pun. Takpela, yang tentukan berjaya atau tak adalah Allah. Tawakal jela. Padahal usaha macam hampeh!

Alhamdulillah, paper terakhir biasa-biasa jer. Lepas exam, terus gi pusat kesihatan untuk check. Alih-alih kena suspek denggi dan kena masuk air 3 botol. Punyala lapar tapi nak makan tak lalu pula. Pahit semacam je lidah ni. Alhamdulillah, denggi negatif. Hari khamis masih panas badan. Aku cuma baring je atas tilam sepanjang hari. Nak tak nak, esok kena pergi ke mukhayyam. Lagipun sakit dah mula kebah. So, bolehla aku gi mendaki gunung arong. hehehe...

Mukhayyam X-REK'09 (Ekspedisi Remaja Kental 2009)


Aku taknak cakap banyak pasal mukhayyam ni. Majoriti semua orang puas hati gila sebab kata diorang;

Peserta cakap;
"Ni camping paling best..best2..best3..."

"Berjaya membangkitkan semangat jihad dan cintakan Palestin!"

"Penat macam nak mati!"

"Kami sesat sejak awal sampai habis."

"Nyamuk banyak gila. Tak larat nak tampaq!"

"Biasa ja. Takdela mencabar sangat." [dengan muka letih gila-gila]

"Punyala letih. Nasib baik akhwat masak sedap..Hehehe.."

"Ana tak puas hati dengan fasi sebab koyakkan baju ana. Weii!! tak puas hati jom gocoh mula la.."

Fasi pulak;

"Bestnya bergambar di puncak gunung. Chantekknyaaa!!"

"Waaa....laut luas terbentang..terjun..kedebush..kedebush!"

"Perghh!! Busuk gila paya tempat kerbau berkubang. Uwekk...uwekkk.."

"Kami takut sampai kena buat gencatan senjata."
Gambar-gambar gunung arong aku rembat dalam internet.

dari puncak Gunung Arong yang cantik...

Puncak Arong 2570 meter

Pantai lepas turun gunung

p/s1: Tunggu next mukhayyam plak! Lagi ganaszzz dan mencabar...

p/s2: Tunggu video yang 'Ammar nak buat...mesti lagi best..

28 shuriken:

Mashizaki Keikan said...

woo................... sabaq noo.... nantikan video menyusul, belum bermula lagi....

tgh nak tunggu gambar2 dari thabit.

ibnu yazid said...

jgn lmbt sgt...nnt kuar video yg ana bt jgn jeles plak..

nnt jgn lupa upload msuk youtube pastu komen ramai2 cm yg dh kita rancangkan..

buat sesuatu mesti ada matlamat yg jelas!

puding caramel said...

salam,

wah. sampai pengsan ketika solat. dahsyat juga tu. sekarang di sini musim denggi.

saya tidak gemar mukhayyam kerana sejuk. tapi macam menarik saja gunung garung ini.

apa pun muqaddimah entri ini sungguh hyperbola. :p

Anonymous said...

hopefully demam bukanlah disebabkan penat giler bawak beg akhawat masa recce...

jazakumullah kepada semua perancangan dan pengorbanan.
InsyaAllah...dengan niat yang benar, balasan yang selayaknya hanya dari Allah sahaja..

ibnu yazid said...

ila puding caramel:

"ana mmg ada penyakit misteri iaitu pengsan tak tentu. pernah free fall dari atas pokok setinggi 10 meter. alhamdulillah takde pape.

mukhayyam untuk ketahanan fizikal. so suka ke tak, kena tahan la.huhu..

ana ingat muqaddimah ni exponential moment inertia..keh3..


ila Anonymous:

demam dtg dari Allah sbb byk dosa. Allah sayang ana so Dia beri kesakitan untuk hapus segala dosa dan supaya sentiasa bersyukur. Mungkin ana selalu lupa. Ish3...

tp xde kaitan dgn beg akhwat tu. ringan je. kesian kt akhwat la. ana dh biasa mendaki. budak kampung la katakan...huhuhu...

snowss said...

salam...
Nak menambah kutukan..
Sapelah fasi yg jakun kat atas puncak gunung tu..huahua
(pantang skit tak bwk kamera pi mane2) ...Palestin ke tak..(tak ingt dah masa tu,siap tangkap gmbq ngn peserta lg,amik video dsb)...

Zionist akhwat..(hmm tak nak jd dah..surrender)..bukan sbb expect diorg menyerang dgn lembut, tapi..
(hny mereka yg berada di situ yg faham)..takpela , nant si peserta plak jd zionist,kakak2 da takdak..

tmbhn; org yg mmg sjk kecik tak soul ngn aktiviti lasak (tak tau knape..??),hmm jdnye kira dapat naek gunung after gagal ms recce da cukup baek(sujud syukur)..(wlpn da bnyk kali muntah.dahsyat rasenya)..

Mashizaki Keikan said...

"tp xde kaitan dgn beg akhwat tu. ringan je. kesian kt akhwat la. ana dh biasa mendaki. budak kampung la katakan...huhuhu..."

poyolah hang... ha~

to snowss:
ceh, padanlah... memang betul lah apa yang Idan tanya dalam post mortem hari tu. Mana ada genjatan senjata dalam OHA...

snowss said...

to mashizaki;

Akhwat kna wat OHA stail sendiri...
Kami pun hebat perang tau..(buat bom dsb..)
tapi hati kami lembut..(sbb tu arr camtu)..zionist versi baek

ibnu yazid said...

ila 'ammar:

"wal mukminin wal mukminat ba'dukum auliyaauba'd"

-dan org2 mukminin dan mukminah, sebahagiannya menjadi pelindung kepada sebahagian yang lain-

so, dh akhwat x larat, ana offer la nk tolong..kesian sehh..sampai muntah2..huhu..

ila snowss:

OHA version akhwat??? x dpt bayangkan "kelembutannya"..hahaha..
tp mungkin gk lg ganassszz dr version ikhwah..mane tau kan...

Mashizaki Keikan said...

ops, silap. ana bukan nak highlight angkat beg. tapi nak highlight budak kampung.

snowss:
cewah. kelembutan. padahal memang betul apa yang pali cakap. ana rasa OHA ikhwah lagi less ganas dari akhawat. walaupun tak lembut.

nurul farhana yanti a.ghani said...

adik akhawat xganas tapi mgkin terlalu menghayati watak tentera islam.fasi rase terlalu baik menjadi zionis hehehe

ibnu yazid said...

ila 'ammar:

aku bangga jadik budak kampung..haha..

ila nurul farhana yanti:

klu cmtu kire berjaya la OHA adik2 akhwat. objektif tercapai. fasi yg x tercapai sbb zionist mane bleh jadi baik..hahahaha....

p/s ana bleh bayangkan cmne adik2 akhwat melihat fasi akhwat sbg zionist. perghh..mmmg klu ana pn benci gila2 la..rasa nk bunuh je..huhu

Anonymous said...

lembut bukan sebarang lembut kan akhawat....

semangat tetap tegar.

ibnu yazid said...

ila anonymous:

alhamdulillah! tetap semangat! pantang menyerah! Allahuakbar!!!

Akhwat mmg semangat...hehehe...

Anonymous said...

ikhwah?

ibnu yazid said...

ikhwah semangat sampai lompat2 nyanyi lagu mars kepanduan dan merah saga.

sorakan jihad ikhwah pun power rangers..hayya bil jihad versi hakka!

kesimpulannya, ikhwah dan akhwat sume best2. mmg respek la dgn semangat juang yg ditunjukkan sepanjang program jihad X-REK'09.

Kobarkan selalu ruh jihad agar tak padam ditelan jahiliah!

Anonymous said...

wah...bagus..respek....respek

fasi akhawat lagi semangat sebab sumer dah grad kot...

Anonymous said...

masyaallah....kesihatan tu pn kena la jaga juga

ibnu yazid said...

haha...

apa kaitan dh grad dgn semangat?? proportional? exponential? tangential hyperbolic? hehehe...

yup! ana semangat sgt nk gi X-Rek smpi x igt dh psl demam. sedar2 dh ok..huhu..bgus kan..lain kali klu sakit, buat xtau je..jgn layan sgt..haha

snowss said...

Alhamdulillah ader org rasionalkan semua.Ikhwah n akhwat semua best masa x-rek 09. Kelebihan n kekurangan masing2 slg membantu.ape yg penting???? ....kerjasama..

Semoga terus istiqamah n thabat di jalan ini.

Anonymous said...

salam...wah byk btul ye org komen blog enta.hmm demam btui ke ni.semoga cepat sembuh yer...

ibnu yazid said...

ciss!!! ade org x caya aku demam. dh la x dtg ziarah pastu persoalkan plak "kedemaman" aku..huhu..

mana ada org komen kt blog ana. semua kutukan tu. 21 kutukan. arghh!! sedihnya dikutuk..

aku sedar sape la diri ini..kuang3..

iqa_salsabila said...

Salam...
jaga kesihatan el0k2..
kalau demam tu..makan la ubat..makan on time..
kesihatan tu pnting..jgn amik mudah klau bab2 kesihatan ni..
h0pe u'll get well s0on..biiznillah..(^_^)

ibnu yazid said...

wslm..

alhamdulillah dah kembali cergas lps mukhayyam aritu. terpengaruh dengan semangat program..huhuhu...

Orang HPA said...

xdela nk komen apa.

tapi, cuma nk ckp, x elok makan panadol. actifast plak tu....

huhu...

cadangan:makan coscinum (HPA)

ibnu yazid said...

ok, first, ni bukan tempat komen.huhu
ni tempat kutukan..hahaha..

ana terpaksa sgt2 time tu sbb nak gi exam tp x larat nak bgn. so mkn panadol actifast utk kurangkan kepanasan. kira dapat la bertahan time exam pastu teruk balik.

cmne nak beli coscinum tu? mahal x? org HPA xnk bg spesimen dlu ke?

Mashizaki Keikan said...

tak elok kalau makan selalu... kalau makan pada kadar dan keperluan, takpe.

sebenarnya makan paracetamol yang biasa pun dah ok.

RasuluLlah pernah kata:
"Akan tetapi kamu adalah kaum yang tergopoh-gapah!"

Hadith takdak kaitan pun...

ibnu yazid said...

that's right...

ana mkn x selalu. aritu mmg demam teruk. terpaksa. xde kaitan dgn tergopoh-gapah. tu hadis pasal lain.

Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template