Tuesday, May 26, 2009

Karutan 1: x pueh hati nih!

Bismillah...

Kali ni aku nak post under ketidakpuasan hati. So, mybe bhs yg aku gnkn tidak disukai oleh org2 skema. So, sape2 yg skema, tlgla jgn bc. Nnt korg muntah. Aku dh ckp b4 this, klu x suka, ckp kt aku. Kita bleh settle kt blkg. Hehe...

Okla..bkn ade pape pn..saje je nk trigger korg yg bc. Klu ade org nk bc la blog cmni kan. Maklumla, tulis psl demam, laskar pelangi ntahpapentah. Bt malu kt org kmpg je. Hehe..aku tau ade org x suke. So what?! X puas hati. Klu x puas hati jgn bc. Aku x skema cm korg. Inilah aku, korg sape plak? Cewwahh, cm ganaszz je bhs. Ckp dlm blog bleh la wei!! Haha..besala, kdg2 kn bt kontrobesi, probokaki dan sewaktu asar dgnnye. Aku xmau jd hipokrit. Kt dlm blog cm bgus je. Kt luar truk nk mampos giler [ni bleh trima lg la]. Aku mmg x bgus pn. Siyesss...

Kali ni aku nk meluahkn isi hati yg tpendam sejak sekian lama. Isi hati yg membuak-buak. Perghh, bhs melayu tahap tinggi. Haha..Jgn igt aku tulis cmni, bhs melayu aku teruk weii. Aku pakar tulis karangan time skolah dlu. Aku dpt A1 spm. Power siot [riak jap]. Astaghfirullah..

Buku tebal siot..haha..NERD..ape kaitan??

Ok, korg bleh neglect sgla apa yg aku tulis kt atas. Tu bg aku still baik lg la. Aku pnh bc, ada org tulis lg truk lg drpd ni. Siap mencarut2 lg. Apekess??!! See, kn aku dh mengarut [bukan mencarut okeh] di pg yg harmoni ni. Hehe..xde pekdah lak rsnya. InshaAllah nnt aku update blog ni dgn benda yg sgt pekdah. Hehehe...Best plak rs tulis cmni. Rs tlps dr keskemaan. Tp aku tau rmai org x suka. Suka ati korg la. Ok, stop. Off topic jap. Nk tulis bende len sbnqnye.

Aku sbnqnya x pueh hati dgn org2 kt keliling aku ni. Bior aku g spesifik sket. Okeh, kpd yg x suke, baik blah awai2. Nnt korg panas telinga. Klu x puas hati gk, kita bleh bcg atau settle kt blkg. Yoyo jer aku ni. Haha...bajet cm power rangers. Member aku ckp, "ko ni koya la". Mmg aku koya. So, what's da problem?
  1. Isu Perak: Aku tau korg x puas hati. Korg ni ialah PR. Aku x ckp korg salah. Tp aku rs kita kn bina org dlu b4 nk apply sistem. Sbb, klu PAS memerintah mesia pn, diorg xleh trus apply hukum Allah. Zalim namanya klu apply gk. Klu org belum ato x phm, mne bleh hukum sesuke oren je. Korg igt org undi PR time PRU12 aritu sbb diorg sokong Islam ke?Xde maknenye. Bg aku, lebih kpd x puas hati dgn BN je. Tgk la, org2 yg dok bertakbir ke sn sni tu pn still dok hisap rokok, still dok maki hamun sesama islam, still x join usrah, still etc etc [maksiat la]. Apacerr ni bai??!! Kate nk perjuangkan islam. Stakat smbg deras blk kg tanam jagung la weii!! Ishh, byk aku nk tulis ni. Aku x suka tulis pjg2.
  2. TV: Aku geram btul la dgn crita2 kt tv skrg. Aku blk umah nnt, aku nk pecahkn tv. Biar suma org xleh tgk tv. Haha..xdela. Tp siyess aku benci dgn tv skrg. Crita psl hantu, setan, jin, iblis, cintan2 etc. Aku rs org yg pny idea, bt, terbitkn tu geng2 setan kot. Depa nk popularkn member2 la katakan. Korg dpt duit byk dgn takutkan org yg bengong2 ni. Korg puas hati? Klu berita plak suma bias kt gov. Korg mmg setan la. Suka laga2kn org. Tggula balasan Allah. Seb bek aku xde power cm goku. Klu x, aku fire bumi dgn kamehameha then nek awan guling gi marikh. Malas dh dok kt bumi dgn manusia2 cm korg. Hehe...byk lg klu nk list program2 tv yg merosakkan pemikiran. Aku rs korg pn tgk gk kn. So, x puas hati? Tulis kt komen. Haha..
Ada lg benda yg aku x puas hati tp aku malas dh nk tulis pjg2. Aku tau korg yg masih truskn perjuangan bc entri ni x suka bc tulisan mengarut pjg2 cmni kn? Hehe..aku tau korg bukan suke mbaca pn. Korg suka men mafia wars dgn PES2009 je kan. Haha...best sgt ke jd mafia? Nk try la nnt. Oppss, pg sok Man Utd vs Barca. Jom pakat2 boikot xyah tgk. Baik korg bgn tahajud ikhlas krn Allah. Bukan bgn tahajud ikhlas krn ada bola. haha..

Stakat di sini, aku nk wujudkn label bru. Td aku ckp nk tulis under ketidakpuasan hati tp aku ubah fikiran. Nk bt label karutan ilmiah..haha..wlupn x ilmiah sgt. InshaAllah, aku akan mengarut dgn lebih ilmiah nnt. Wallahua'lam. Terima kasih krn sudi bazirkn masa mbaca entri ni. Smg Allah bg la pahala kt korg bila korg start bc entri ni dgn bismillah. Sekian

igt masa tu sampah ke nk buang2??!!


Yang Benar,
tukang karut profesional

p/s ulang skali lg, klu x suka, jgn bc dh blog aku. suka ati la aku nk tulis ape pn. aku ada matlamat!

31 shuriken:

FATHI TAHIR said...

assalamu'alaikum...
hati-hati skit...
haha..

puding caramel said...

uish nasib baik tak mencarut. saba2~

Sharing is caring. said...

salam.. bangun2, subuh, jgn tido pas subuh..
mm, bab tv tuh, ade pros n kons, cm besa la, tp kons nya lebih lg. ade kajian mengatakan (skemanya..huh) tgk tv lebih 2jam membuduhkan otak..

ha, mengarutla lagi..mengarut dgn matlamat..

snowss said...

org perak nak bersuara gak ni...tapi bukan untuk kutuk penulis..

Just nak luahkan .."negeriku huru-hara"..takut nk blk perak"...apa dah jadi..

lg 1, kalo prasan, isu sekarang mcm truk gile bab kawen-cerai(terbaru ustz Akhil Hayy), bab mslh2 sosial(ragut,rogol dsb)...mungkin sebab base tak kuat kan....

apepun, semoga si penulis trus berusaha untuk menyebarkan dakwah..

p/s:(takut nak kutuk.dituduh skema plak..hehe)

ibnu yazid said...

fathi:

x puas hati ckp depan2 la..

puding:

x sanggup nk carut2. dh lm tinggal..

sharing:

tu kajian dlu la kot. ikut kajian sy, skrg ni tgk tv 2 minit dh bleh jd b*n*a*g! ade yg x puas hati? komen lg..haha dan ha lg...

snowss:

ni salah 1 x pueh hati gk. nntkn karutan yg lebih ilmiah pd post akan dtg.

p/s aku saje je tulis kutukan kt komen ni sbb nk suh org kutuk tp pbaca blog aku org bek2[skemati], x suka kutuk2. tlgla jd jahat sekali..haha..kutuk jgn x kutuk..

Anonymous said...

erm...kalo nak berjaya, kawal emosi

matlamat tak menghalalkan cara...

ibnu yazid said...

ala anon, ko nk kutuk tp takut. gn anonymous. blahla..

btw, tenkiu la atas nasihat tu. aku suka dgr nasihat org2 x suka dikenali ni. zuhud la katakan..hehe

Sharing is caring. said...

haha.. xphm dot dot tu ape. xdpt nk detect. almaklum la, org suci2 dan baik ni x reti bab2 kutuk nih.
btul2, matlamat x menghalalkn cara.

p.s-ske tgk csi. csi dlm tv. rosaknya akhlak i sbb tenguk csi kt tb. tulunggg~ rase nk jd samseng jalanan je..tulung lagik~

nurul farhana yanti a.ghani said...

isu perak mmg lum settle.rsenye krjaan or PR ade kelemhn msing2. kalo umat Islam sume bersatu msti xkn jd mcm ni.pmimpin pn dh xdihrmati. yg TV 2 mmg nmpk byk cter kurg moral value. tp agk2 nye ape yg kita leh buat untuk stesen TV yg tyg cter cm2?

*** to akh ibnu yazid.. ayt mmg pds cm asam pds.ana xtau ler pnerimaan stiap indivdu trhadap post ni. tp mgkn 2 nk bg lebih ksn ckit pd org.ana hanya mmpu ckp dpn lptop je.xleh nk ckp dpn2***

Anonymous said...

pi makan ubat dlu(terlupa ke..tu yg jadik camnie)...hehe

ibnu yazid said...

ikhwah: knp blog nta byk akhwat je yg komen?

aku: mn la ana tau. sesuka jagung diorg la nk komen ke ape. ana x suh diorg komen pn. lgpn, pmpn kn suka "sharing"..hahaha...

sharing:

ana x ckp sume org tgk tv tu salah. ana ckp prgm2 kt tv tu merosakkan pemikiran. x sume. yg ana ckp tu je. drpd jd samseng, baik g jihad kt palestin.

nfyag:

ana bkn politician nk ulas isu ni. ana x pueh ati je. haha..pecahkn je tv2 kt umah tu..sume berhala tu.[don't try this at home..huhu]

bt la apa yg optimum kemampuan kita.boikot prgm2 dia ke ape ke.

asam pedas x pedas sgt. tggu karutan pedas cm megi mawi plak. hehe..dh dok under label karutan, xkn nk tulis skema2 plak kn..asyik org komen baik2 je. huhu...

Allahua'lam

ibnu yazid said...

ada gk org x pueh hati..haha..

anon:

ko berjaya jd org pertama kutuk aku. owh, mmg x mkn ubat lg arini. nasik pn x msuk lg. kesian aku, duit xde [mintak simpati]..hahaha..


p/s mesti korg pelik nape post ni nmpk rebellious sgt kn. aku ada misi..hahahaha..truskn kutukan

Sharing is caring. said...

ana stuju ngan farhana (adakah kerana km brdua muslimah? haha, xde kene mngene).

kite fikir jugak, wuts d root of the probs. kalo dak2 engin, apply le ape kito belajo tuh.

kl xleh settle probs, we cn try to settle it slow2. cm anak pakcik yazid ckp, andaikata pas dpt tampuk pimpinan, xleh nk trus letak hukum hudud, tapi apply sket2.. ye la, kena pahamkn dl masyarakat (non muslim sll kurang phm, tp ade gk muslim yg wat2 xphm. wat malu je).

alkisah perak lak, laki mostly emo bab2 nih. hny yg iman kuat iA thn keemoannya tuh wpun die seniri ibnu perak. terjerit, terpekik, xgune. andai memekik leh wat perubahan, dh lame pointer ana jadi dekan. pekik je "NAK DPT DEKAN SEM NI!!". doraemon pon ckp impossible nk wat menda tuh..

bab tb lg, same konsep applicable ngn isu perak, kl die tgk dgn niat nk tgk buta2 ja, mmg dpt buta2 ja la. nononggg~ ja. buang mase puloh2 jam. tp, kl tgk dgn niat nk cr kelemahn musuh kite, nk buat ape2 la yg leh applicable dlm azzariyat:56, iA xde nononggg je die dpt. nk release tensen? haa, release tensen la die dpt.

pjg2 ni, beik letak dlm blog senirik kn. bwahahaa, ana pon ade mtlmt seniri x letak pjg2 ni kt blog senirik, tp nyemak kt umh org laen..

wallahualam..

p.s-bgn2, xbaek tdo tym khutbah..

Na'ilah said...

luahan perasaan seorang hamba Allah..

sabar ya akhi..

Tarhata Kiran said...

orang yang memperjuangkan Islam tapi still maki hamun saudara seIslam. seperti apa yang terjadi dalam politik sekarang. Dan orang yang memandang kesilapan tersebut mesti berkata,"apa la dia ni? buat macam tu, macam tak tahu hukum Islam, tapi nak perjuangkan..hish". Mungkin dia banyak ilmu... Pastu dia pulak kutuk orang tu.

Then dalam masa yang lain pulak, dia tak puas hati dan marah dengan sesetengah orang sehingga mengutuk orang tersebut tahap sahabat syaitan.

Jadi...apakah bezanya orang giler politik tersebut dengan orang yang marah itu? Bukan ana bawak analogi ni untuk menggambarkan penulis. tetapi KITA. bukan saja dalam situasi diatas, tapi dalam semua situasi.

Bagi ana, manusia tidak berhak mengutuk sesama manusia sedang dia masih dalam Islam.Hanya Allah sahaja yang layak memberikan kutukan pada hambaNya. Kita hamba.

Meniliti perangai orang yang pelik2 ni..mungkin kita boleh berpegang pada ayat ni:

Katakanlah, "Apakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?" Sebenarnya hanya orang yang berakal sihat yang dapat menerima pelajaran. (az-Zumar:9)

Dan andai kitalah orang yang berakal sihat tersebut, kita harus bersedia membetulkan keadaan, mengikut caranya.

Allahu'alam...

sekadar pandangan sendiri, tiada hujah dari mana2 ulama'.

to Ibnu Yazid: ana bukan kutuk ek..

Tarhata Kiran said...

ops...

KITA = KITA SEMUA

MK said...

Rilek ah hang.... Aku lama takdak kat rumah hang jadi pemarah pulak..? Ni nak kena balik rumah Ikhah ni.

Tak puas hati tak puas hati jugak, tapi kutuk-kutuk ni...

Ingat surah al-Furqan, ciri-ciri ibadurrahman yang pertama.

ibnu yazid said...

tu la korg, aku dh ckp, aku ada misi.alhamdulillah, misi semakin berjaya.aku dh lihat keberkesanan "cara" ni. hahahaha...dan ha lg..

tenkiu kpd penasihat2 blog ni. aku sket pn x kisah korg nk kutuk aku. suka ati korg la nk ckp apapn. klu aku takut org kutuk, aku disable je ruang kutuk ni. x sangka aku, korg la pembaca tegar yg sudi menghabiskn entri ni. hahaha...komfem lps ni aku dh x tsiqah. dibenci. oh, hinanya aku!

aku dh ckp, klu korg skema, xyah bc. g bc blog jomfaham tu. xde pekdah bc karutan cmni. skali lg, aku ada misi. korg xyah tau misi aku. suka ati aku la kan. haha..

tarhata kiran:

bgus komen/kutukan tu. nmpk sket cm org berakal sihat cm dlm ayat tu. i admit it. no problemo.

MK:

slama hg xdk, xdk plak org tny "mana MK ek?".marah?hahaha...sabo2
ayat tu fathi suka bc time solat isyak kt ktho dlu. cm nk nangis je..isk3...

yg benar,
-aku yg dh x tsiqah-

Anonymous said...

dah agak lama mengikuti blog nie...sejak mamat nie baik demam, dia cam aktif plak ek menulis...

tp mmg bgus pun post2 ibnu yazid...

cuma nak katanya..."pali memang koya"...haha

ramai nmpak akhawat post....akhir zaman kot...pmpuan je di mana2...

apapun, diri yg xkenal lgsung pali pun nak ulang lg skali..."pali koya"..haha

ibnu yazid said...

u see, anon takes all the chances. haha. ni kn ruangan kutukan. skrg dia dh kutuk aku koya. ok.btulla, sejak baik demam ni tgn ni mmg xleh dok diam.tp post aku x bgus pn. klu yg bgus tu aku copy n paste. klu yg x bgus tu sume aku tulis.harharhar...

aku xleh menghalang kebebasan bersuara kt negara demokrasi cmni. nnt dituduh penentang HAM. klu korg ckp benda2 x elok [cm aku], sediala kn ISA, bleh jmpa aku kt kemunting. umah aku kt tepeng.hahaha..

yeyejer si anon ni x knal aku.btw, x knal lg bgus, ko bleh kutuk aku lg.aku tau ko slalu kutuk post2 aku [su'uzhon di pg hari..haha].tp anon, aku mintak maaf ek sbb provoke ko cmni.[aku pn homosapien]

p/s1 ada org ym aku ckp x sangka aku tulis cmni.sape sangka kan.haha...

p/s2 xleh slalu sgt tulis cmni.bru tulis 1 post cmni, org dh hilang tsiqah kt aku.huhu.nnt aku post yg bek2 plak ok.

p/s3 jazakumullahu khairan kasira kpd semua yg bc blog karutan aku.target2 aku dh hampir tcapai semuanya.okla kan.doakan aku trus tsabat.maaf klu korg emo dgn post ni.klu korg ade kutuk2 aku, aku dh maafkn.aku ni baik la gk kan..hehehe...

Allahua'lam

musafir said...

Waa..melecur jari. Panas seyh..

To Ibnuyazid, teruskan menulis. Selalu gak ana kena dengan blogger2 tertentu yang amat hebat penulisannya, hanya disebabkan tulisan kat blog ana yang 'kosong', 'takder pengisian'...

then ana selalu kata blog tu musafirmenulis....bukan korang menulis, so terpulanglah kepada musafir..haha.....

erk..ada kaitan ke ni...

snowss_85 said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

cam nampak jer mission ko
Giler arrgh..mission possible

bukan pe...pompuan mmg thp keresponan tinggi...tu yg byk komen

apepun

Karutan Vs Lalutan
Hua.hua

ibnu yazid said...

haha..lps komen pas2 delete. apecer ni bro???!! xnk transparent. baling batu sorok tgn..apekess??

anon, seb bek aku tgh malas, klu x aku trace ip ko pastu aku hntor spam acai berry byk2 kt ko, padan muke.haha..bru ko tau cmne nk kuruskn badan.only $5 maa...kui3..

ala, jgn bt2 tau la apa mission aku.haha..bajet la hg ni..

pmpn mmg cmtu. korg bleh bc buku john gray tu. pi cari kt mph.haha..

layan je korg ni...hahaha...

Anonymous said...

IBNU YAZID SAID "ala anon, ko nk kutuk tp takut. gn anonymous. blahla..

btw, tenkiu la atas nasihat tu. aku suka dgr nasihat org2 x suka dikenali ni. zuhud la katakan..hehe"


ayat provokasi suruh mengaku siapa gerangan penulis ini...wahahahah

ProfHussaini said...

Akhi.

Perkongsian yang penuh perasaan.

Mantap.

Namun, ingat prinsip kita dalam berdakwah dan berhadapan dengan masyarakat bagaimana.

Mungkin tazkirah buat ana yang hina ini juga.

Al-hilm.

Kita lembut sesama islam, keras terhadap kafir.

Itulah sifat ar-rasul. Itulah juga sifat umar. tak percaya? boleh check lagi dan lagi. Letakkan ketegasan pada tempatnya.

Hancurkan jahiliyyah selumatnya. Dalam diri dan di sekeliling kita.

Ummah membutuhkan hati nurani yang lembut dan suci kita untuk membimbingnya.

ibnu yazid said...

prof:

seb bek nta x online time ana bc msg ni. klu x nta pn mmg kn skali la. nta dh bc ke sume kutukan2 kt atas? yes, ana tau prinsip2 tu. penuh perasaan?mantap?xde kn mengena.ana tau nta power tp ana ada prinsip ana sniri.ana menulis ada target bukan saja sukasuki.bkn nk lps perasaan bukan nk popular bkn etc etc.

sounds triggering rite?haha...

Kedai Buku Nowfara said...

Whoaaa...buat macam ni banyak komen eh...Blog boleh jadi populat...

Ok ok...Dah baca Blogging:Matlamat...

Saja ja..

Jangan lupa beli buku lagi :-)

lalala said...

ngeh...ngeh...ngeh...lawak r baca komen2 nih...wawawa

ibnu yazid said...

kedaibukunowfara:

ni kire kutukan ni..tenkiu. dh kabo dh, kang disable ruang kutukan, rmai nangis sbb xleh share kan?haha..x hingin ana popular dgn cara keji spt ni!org kutuk sbb x pueh ati je.

klu blog ni hits tinggi, harap2 diorg klik kt iklan buku nowfara n beli buku2 kt sn. x cenggitu?dh kira tlg per...klu nk letak iklan lain pn bleh, free of charge...

Ayoshhhh!!

Abu Hurairah™ said...

Assalamualaikum..

Karutan yg agak menarik utk ditatap.
Walaupun isinya mungkin pedas bg sesetengah org, tp yg pedas tu kadangkala menjadi rencah realiti yang mewarnai kehidupan.

Ana pun ada perkara yg x puas hati ni menghadapinya, sesetengahnya nta dah luah kat sini.

Semoga terus istiqamah =)

p/s: x sangka jumpa profhussaini kat sini. bile nok balik ganu prof?

Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template