Thursday, November 20, 2008

Luahan apa?

bismillahirrahmanirrahim

Luahan hati atau luahan perasaan kali ni? Aku taktau. Dah lama aku pendam kt dlm hati ni. Byk perkara, byk persoalan, byk jwpn, byk teka-teki, byk byk dan byk. Benda yg aku xleh nk rungkai sbb aku jenis org yg boleh mendengar dan bg nasihat (ala2 kaunselor la..) tp aku susah bebenor nk luahkan perasaan pd orang lain (jgn salah tafsir..bkn luah perasaan cinta..NEVER before 'AKAD NIKAH..haha). Hanya trusted person je yg pernah dgr aku luahkan perasaan. Adehh, bajet sedih la plak. Tu pun aku dh tak tahan sesgt dgn situasi tu. Aku bkn perfectionist. Bahkan aku x suka benda yg perfect sbb bg aku xde yg perfect kecuali Allah tp semua org nk benda yg terbaik kan?? Perfect is different from BEST! Dan aku gk nk sesuatu tu jd terbaik. Kpd diri aku dan kpd org lain.

Sem ni, bg aku, adalah worst sem dlm sejarah aku blaja kt utm ni. aku langsung xleh nk fokus utk study. So, sem ni worst sem after all. Dh abis dh pn. smlm last paper. 2 out of 5 papers almost xtau nk jwb apa. paper GPS dgn DIP III. Mmg gila susah. tp aku x nangis sbb susah. Dgn tenangnya aku meninggalkan kertas jwpn yg byk lompang, tinggal kosong! Sbb aku x suka buat2 pandai nk jwb soklan yg mmg aku xtau bende.

Tp bknlah kecewa dgn study yg paling aku rasa tp aku kecewa dgn diri aku sendiri. Mengaku sbg daie tp hampeh. Asyik down je. Daie apa cmni?? Usrah kelam-kabut, kurang ziarah silaturrahim, mutabaah hampeh dan mcm2 lg. Aku rs telah mengecewakan seluruh ummat ini yg perlukan org yg - at least - faham kewajiban berdakwah!

Aku x suka crita kisah lama tp bila perlu aku sgt suka. Mengingati sejarah mula2 aku terjebak dgn dakwah adalah pengalaman yg sgt memotivasi aku utk terus istiqamah. Aku bkn lahir dlm family yg faham dakwah apatah lg faham Islam. Aku jarang2 solat walaupn dh nk abis skolah. Lps result spm kluar, aku dpt byk tawaran smbg blajaq. Tp Allah gk berkehendak aku ke KMPK. Tp ada hikmah rupanya. Kt sni aku terenjat dgn budaya study yg aku x pnh praktis pn time skolah dlu. Roomate aku suma border school (MRSM Jasin, SERATAS dan SMKA Sik). aku je dr skolah harian. tp result spm aku sama je dgn diorg. haha..xla rs inferior sgt.

Sem 2 kt kmpk, membe aku ajak ikut usrah.terkejut! ada gk usrah kt kmpk. last aku ikut usrah time form 1. suami ustazah aku bt kt umh dia. tu pn 2-3 kali je. lps tu x gi dh. aku bkn bdk baik pn. so aku pn follow la "usrah" kt kmpk yg membe aku ajak tu. 1st time usrah, aku dh blur tahap 23 dh. gn term halaqah instead of usrah. knp??halaqah tu bende?akh?enta?ana?hampeh..satu bende pn aku x phm. bhs apa yg diorg gn ni. so 1st halaqah tu aku tdo je sbb aku x besa dok dgr crmh smpi 3 jam. 1st halaqah tu 3 jam lebih. start kul 1030 smpi dkt2 kul 2 pg! aku pn tdo. tp x kn marah sbb aku newbies..huhu.

tp progress aku dlm halaqah tu sgtla cpt. oleh krn ukhwah antara aku dgn bdk2 yg dr sem 1 lg dh ikut halaqah tu kuat, so aku blajo dgn cptnya. aku dh mula x tinggal solat, dh reti bc al-Quran, reti ckp ana-enta..haha, dll. spjg berada bersama2 dgn ikhwah2, aku rs sgtla happy. xde duit pn xpe. aku mkn nasik+sosej seketul+kuah+air kosong je hampir tiap2 hari. tp no problem. halaqah tiap2 minggu on. aku mmg dh obses dgn halaqah. murobbi aku je sanggup naik moto ulangalik dr tronoh ke gopeng utk bt halaqah tiap2 minggu. jauh tu. dahla halaqah habis pepagi buta. xpnh mintak seposen pn duit minyak moto dia drpd kitorg. sbb tu la aku sgt tsiqah dgn dia.

membe2 lain sgt memotivasi aku utk beramal. aku x pnh suka dgn buku. apatah nk bc buku. tp bila aku gi blk diorg, aku x jumpa buku fizik, kimia, math atau bio. yg tersusun atas meja study diorg adalah ihya' ulumuddin, syarah hadis 40, al-Quran terjemahan, la tahzan dan sebaris buku2 fikrah yg aku x pernah jumpa kt kedai buku popular. weh, aku dok kt kmpk ke kt mesir?? so aku pn terpengaruh dgn depa2 ni. mula2 fotostat sbb xde duit. kesian..

yg bestnya, tiap2 mlm kitorg kumpul kt masjid al-maghfirah kmpk tu, study group. ada white board besar, ada marker pen. bahagi tugas sapa nk ajar chem, math, physics or bio (aku x amik bio..nk muntah tgk buku bio..huhu). pastu jdlah lecturer x bertauliah memalam buta tu ajo student2 yg "x mampu byr yuran blajo" ni..hehehe..aku pnh ajar math dan physics. chem aku mmg hancus lebus. aku benci organic chem x4 juta 8 ratus 2 puluh 6. bila dh boring blajo, aku mancing ikan kt kolam tepi masjid tu memalam buta. hahaha..korang mesti pelik kan ktne aku sembat pancing..haha..aku bawak dr rumah! geram tul sbb dlm kolam tu ada ikan kaloi yg sungguh besor. so aku dgn membe2 usrah yg lain "berazam" utk pancing ikan tu. malangnya, sehingga ke akhir sem, kami gagal! bijok sungguh ikang tu..

setiap yg bertemu pasti akan berpisah. hujung daurah U, aku menangis sambil peluk ikhwah2. bkn sbb sedih berpisah. takut futur dr jalan dakwah yg kami sm2 lalui bersama di matrik. aku jarang menangis sbb aku ni jenis adventurous. tp tu la..nangis gk..huhu. xleh nk gambarkan betapa rapatnya aku dgn diorg. lg rapat drpd adik-beradik aku sendiri. aku rindu suasana kt dlm blk imam masjid kmpk tu bersama2 diorg. kt situ la aku study, blaja erti dakwah, perbaiki diri, dimotivasi dan memotivasi, erti cinta, ukhwah, hidup dan perjuangan.

skrg suma tu tggl kenangan yg aku xkan lupakan. smg Allah mengurniakan korg suma kebaikan sbyk2nya sbb "menjebakkan" aku ke kancah perjuangan ni. aku down tanpa korg tp aku kn terus berlawan. skrg ada ikhwah2 gk, tp x mcm korg. aku x faham dgn ikhwah2 skrg. susah nk faham sbnrnya. berukhwah hny berdasarkan sama usrah bukan kerana cinta kpd saudara. aku slalu gi ziarah diorg tp diorg x pnh pn nk jenguk aku. sakitkah?demamkah?downkah? tp maybe sesetgh je ikhwah yg cmni. ada lg yg faham. seek first to understand to be understood! frankly, aku kecewa. kecewa sbb aku x lg sbuk cm dlu. klu dlu aku x pnh ada kt blk time weekend, skrg aku bleh tido smpi tghri. bila aku komplen, jwpnnya mudah, "antum kena kuatkan tarbiyah zatiyah". wei, jgn skemala. bkn valid utk suma org. ada org bleh stand bila sorg2, tp ada org xleh. perlukan ikhwah utk motivate, nasihat. jgn senang2 je generalise semua org. aku bkn yg jenis bleh dok sorg2. aku perlu ikhwah support aku, bg smgt kt aku, nasihati aku, tumbuk aku (jika perlu!) dll.

ikhwah2 yg dicintai, klu korg nmpk aku tersasar, luruskanlah aku. klu korg nmpk aku bt slah, tegurla, jgn malu2, aku x mkn org, byk lg nasik ayam chicken chop kt kolej 9...huhu. klu korg x nmpk aku kt surau, carila aku kt blk, mungkin aku sakit. klu x sakit demam pun ntah2 iman aku sakit. korg bwkla ubat tazkirah uphamol 500. klu nmpk aku down, korg motivatela aku. jgn krn aku lebih senior, korg takut nk tegur aku. dlm dakwah xdk seniority. yg ada hny taqwa. aku mungkin terasa hati tp itu lebih baik drpd biarkan aku terus leka. katakanlah yg haq walaupun pahit. dan aku kena terima kebenaran walaupun dari mana datangnya. klu nmpk aku bt benda salah, korg bleh cegah gn tgn/kaki/lutut/siku atau mulut korg yg laser tp jgn benci dlm hati je. sesama ikhwah wajib tegur!

ikhwah2 yg aku cintai, aku mungkin bukan yg terbaik, tp aku nk jd baik. korg boleh tlg aku kan?? doakan aku terus tsabat dan istiqamah atas jalan ni. terus bersama "kereta" dakwah ni menuju destinasi. wallahua'lam.

14 shuriken:

cikgu_eya said...

wei, jgn skemala. bkn valid utk suma org. ada org bleh stand bila sorg2, tp ada org xleh. perlukan ikhwah utk motivate, nasihat. jgn senang2 je generalise semua org. aku bkn yg jenis bleh dok sorg2. aku perlu ikhwah support aku, bg smgt kt aku, nasihati aku, tumbuk aku (jika perlu!) dl

Perlukah ana memberitahu, u r underestimating urself. Nta rasa tak cukup kuat? Nta rasa tak boleh berdiri sendiri?

Sedangkan Allah tahu sudah tiba masanya untuk nta pulak yang motivate other, menjadi penyangga semangat sahabat2 yang lain. Kerna itu Allah beri sahabat2 yang lain pulak disekeliling nta. Mungkin nak didik diri agar tak terlalu bergantung. Siapa tahu, kan? Lihatlah ketentuan dengan hikmah. Yakin lah dengan diri... ^^

cikgu_eya said...

Hampagasss.... kutuk tuh, skali lah bagi cadangan, boleh gak buat rujukan tambahan.... hehe

Kaco sangat ek b/g blakang tuh? yang 'kraetif' tuh?
Warna biru yang sesuai tuh warna (warna tulisan)biru apa? Turqoise, apa kerr...


p/s: kod yg kansel tulisan tuh, <> tengahnya letak s, kemudian tutup kot tuh

[Ab.ngah] said...

tenang.. tenang ya akhi..
threepe ada.. :)
maaflah ye xsempat ziarah. terpaksa beratur. xpe2. nanti smpai giliran nta. :)

Anonymous said...

at the end

tapi kenapa ikhwah nampak macam sibuk2 je...?

Hmmmm...pelik...tapi ana kagum dengan enta, sesuatu yang jelas dan tajam disini.

خير الشوال الفاتح - ARCHISLAM - said...

huhu..ktorang baru je nk start sesi menerjah ikhwah yg prlukan terjahan..td baru je lawat sorang mamt ni..hehe..x pe akhi, nnt ana n da geng akan ziarah nta..ansyaALLAH..La Tahzan

Mashizaki Keikan said...

Kita cuba hidupkan suasana tersebut, ye?

Fazilah said...

Jom kita sama-sama kembalikan kegemilangan usrah+dakwah+ tarbiyah. Semoga bumi UTM ni kembali pulih.

Belila buku kat Nowfara Bookstore..

Abu Hurairah™ said...

Salam alaik.
Dunia luar lebih sunyi drp dalam U.
Sunyi dan penuh cabaran dari segenap sudut.

~kafalifmim~ said...

no comment..
pandai2 la nta

musab said...

salam akhi,

ana dapat merasakan yang ape nta rase dalam perjuangan nta skang. walaupun kte x mengenali antara satu sama lain. walaupun kte x penah berjumpa antara satu sama lain. tp perasaan yang nta cube sampaikan ana dapat fahami alhamdulillah.

mungkin sbb ape yang nta rase skang sbijik ngn ape yang ana rase sakgn. problem with ukhuwwah yang sebenarnye ramai orang salah anggapkan. sbb mereka kate ukhuwwah hanya dalam usrah. tp derang totally silap.

tp bg ana. ana amik masalah ni sbg satu hikmah untuk kte terus bersama dalam jalan ni. Allah menguji kte dengan ukhuuwah di sini untuk mengetahui bhw kte betol2 berada dalam Jalan ni sbg ukhuwah atau atas cinta kepada tuhannya.

mmg ana rasekan bhw persahabatan yang penting.keraana persahabatan yang dapat memudahkan kte untuk menerima islam itu sendirik.

tp nk x nk.. mungkin ni satu hikmamh yang ALlah nk tunjuk kerana segale2nya untuk cinta Allah.

keep on praying untuk Allah bantu nta dlm perjuangan ni..

slalu byk bace doa rabitah dan slalu berfikiran positif dengan ape yang nta dapat dalam jalan ni kerana ianya smuanya dugaan untuk melihat sama ada kte istiqamah dalam jalan ni atau x

from your akhi yang dari jauh
musab
tokyo

Anonymous said...

ayuh akhi...
perhatikan sahabat baikmu, al-Quran.. terus kukuh menyusuri zaman.. disaat diri dipeduli atau ditinggalkan, kalamnya tetap sempurna.
walau kau tak mungkin menjadi sepertinya, sekurang-kurangnya contohi dia..
temanmu al-Quran,itu yang ana kagum pada anta

insyaAllah doa orang Muslim sentiasa bersama saudaranya

ProfHussaini said...

Seronok bila kenang saat awal2 jatuh cinta ni...

Boleh beri kita peringatan...

Masihkah ada CINTA itu dalam diri kita?

Atau kita sekadar melaungkannya? Menjajanya?

SAZ said...

salam.

jika melihat kekecewaan bertaburan depan mata,
jika suram dengan ukhuwah yang dirasa,
malah jauh dari hamasah yang dirindu sentiasa,
maka bangkitlah!

buangkan selimutmu
hentikan lenamu
bangkitlah, berjalanlah, tapakilah segenap pelosok negeri
carilah, ikatlah, tarbiyahlah, binalah jundiy2
agar gerombolan daie seperti yang diimpi
akan berdiri kembali

cetaklah murobbi2
agar menjadi penyambung nadi
semoga kelesuan para du'ah ini
takkan berulang lagi
yuk bersama ubah keadaan ini!

rocketingrabbit said...

salam bro..

ingat aku lagi x?hehehe...walaupun dh lame x chat dlm ym..ko bz ke skang?tgh cuti ke?

btw,aku tertarik ngan ape yang ko tulis ni..
"skrg ada ikhwah2 gk, tp x mcm korg. aku x faham dgn ikhwah2 skrg. susah nk faham sbnrnya. berukhwah hny berdasarkan sama usrah bukan kerana cinta kpd saudara. aku slalu gi ziarah diorg tp diorg x pnh pn nk jenguk aku. sakitkah?demamkah?downkah? tp maybe sesetgh je ikhwah yg cmni. ada lg yg faham. seek first to understand to be understood! frankly, aku kecewa. kecewa sbb aku x lg sbuk cm dlu. klu dlu aku x pnh ada kt blk time weekend, skrg aku bleh tido smpi tghri. bila aku komplen, jwpnnya mudah, "antum kena kuatkan tarbiyah zatiyah". wei, jgn skemala. bkn valid utk suma org. ada org bleh stand bila sorg2, tp ada org xleh. perlukan ikhwah utk motivate, nasihat. jgn senang2 je generalise semua org. aku bkn yg jenis bleh dok sorg2. aku perlu ikhwah support aku, bg smgt kt aku, nasihati aku, tumbuk aku (jika perlu!) dll."

aku rase betul ape yang ko ckp tu..sbb aku tau ade perkara cmni berlaku..tapi perkara ni x terjadi ke atas aku..tp ke atas seorang bro ni..adakah kita benar2 memahami maksud ukhuwah itu sendiri?

semoga ko terus tsabat dan insyaAllah ditemukan dgn sesiapa yang betul2 memahami erti ukhwah itu sebenarnye..mgkn ini adalah antara ujianNya kt ko dlm jalan ni..teguh di jalanNya insyaAllah ada jalannya..

wallahua'alam..tulus dr sahabat jauh walau x penah jumpe..semoga dpt jumpe..insyaAllah..wassalam..

Template by - paley_11 | Daya Earth Blogger Template